четвъртък, 21 април 2022 г.

ДБ заплаши да излезе от властта заради отказа да изпратим оръжия на Украйна

  

"Демократична България" заплаши, че може да напусне коалиционното управление, ако не бъде прието искането й да изпратим оръжие на Украйна. Това каза лидерът на ПГ Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание, след като присъства на откриването на изложба от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Ако управлението не може да съответства на своята заявената идентичност с действия, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм", заяви Иванов.

Причината е непримането на проекторешението на ДБ парламентът да  отпускане на помогласува военната помощ за Киев.

ДБ настоява в текста да се упомене, че тази помощ е от военно естество, а във външната комисия на НС преди ден бе прието проекторешение на "Продължаваме Промяната" (ПП), което предвижда да се даде мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от помощ - хуманитарна, финансова и техническа, но само за защитни цели.

Иванов заяви, че ДБ ще продължи да настоява пред коалиционните партньори за тяхното предложение, но без да поставя ултиматуми.

"Да се хвърли страната в избори е изключително рисковано. Именно затова сме толкова внимателни и аз се опитвам да подбирам думите, но ние не може да си позволяваме да избираме между две злини - или да отидем на избори, за които страната не е готова, или да хвърлим страната в състояние на необявен неутралитет", каза председателят на ПГ на ДБ.

По повод колебанието в управляващата коалиция на тема оръжейна помощ, той заяви: "Те се позовават на определени обществени настроения, на сложността на коалицията. Аз обективно отчитам сложната ситуация, в която се намира премиерът Петков, опитвайки се да балансира в тази сложна коалиция". "Нямам критика към него, опитва се да направи най-доброто. Мисля обаче , че идва момент за повече кураж и повече лидерство", препоръча на премиера Христо Иванов.

Дебатът за приемането на решение за помощ за Украйна и каква точно да бъде тя, се случва на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България. Днес той присъства на откриването на фотоизложба "СТОП на войната в Украйна" в Европейския кът на Народното събрание.

Новините от днес и със задна дата