четвъртък, 21 април 2022 г.

Борисов убеден, че България изнася оръжие за Украйна и нямат нищо против това

  

Аз съм убеден, че оръжие за Украйна се изнася, обяви на брифинг лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин да се отговори, коментира Борисов. 

Той изтъкна, че с гласовете на ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС решението за изпращане на оръжие за Украйна може да бъде прието в парламента. "Явно не го вкарват, защото не им изнася", коментира бившият премиер.  

Вкарайте го и решете въпроса поне пред евроатлантиците да изглеждаме сериозно, каза Бойко Борисов и изрази мнение, че парламентарен правилник вече не съществува.

По-рано днес премиерът Кирил Петков публикува позиция във Фейсбук във връзка с противоречието в коалицията по темата за изпращането на оръжия за Украйна. Министър-председателят призова ДБ и БСП да не излизат с ултиматуми и да съдействат за постигане на единна позиция в управляващата коалиция. 

Той очерта "червените линии" между партньорите за оръжейно подпомагане на Киев: "По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна".

Според Борисов обаче, от статуса на премиера не се разбира нищо. "Какво ни казва той - за някакви разделителни червени линии. То вече всичко е червено, така че не виждам как на червеното червените линии се виждат", каза лидерът на ГЕРБ. 

Той обърна внимание, че в публикацията си Петков иска единство, а ГЕРБ са готови да помогнат заобикалянето на БСП за доставката на оръжия в Украйна, като даде гласовете си при гласуване в пленарната зала. 

Малко след Фейсбук статуса на Кирил Петков, темата коментира в социалната мрежа и началникът на кабинета Лена Бориславова. "Изправени сме пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори (БСП и ДБ, бел.ред.)", заяви Бориславова. 

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров от своя страна съобщи пред медиите в парламента, че депутатите на "Продължаваме Промяната" ще гласуват по съвест по проекторешението за военно-техническа помощ. Той не изключи една част от депутатите да гласуват "за" въпросната формулировка, а други - да са "против".

По време на брифинга в централата на ГЕРБ Бойко Борисов коментира и растящите цени в България. Нарастват "като великденски козунак", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Всичко след тези заеми, след всички корупционни договори, с тези високи цени - всичко надолу лети. Това си избрахме. Аз съм солидарен с народа, но ние трябва да излезем и да кажем - грабят ви, крадат ви, каза още Бойко Борисов.

Новините от днес и със задна дата