петък, 29 април 2022 г.

ВАС: Двуетажната сграда до "сараите" в Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена

  

                                           Снимка: БНР

Двуетажната сграда на плажа до летните "сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец" е незаконна и трябва да бъде съборена. Това гласи окончателното съдебно решение по казуса, който започна през лятото на 2020 г.

Върховният административен съд остави в сила решението на административния съд в Бургас, с което се отхвърля жалба на "Стрейтлайн" АД срещу заповед от 28.08.2020г. на заместник- кмета по "Строителство, инвестиции и регионално развитие" при Община Бургас, с която е наредено да бъде премахнат незаконен строеж "двуетажна сграда" от имот в местност "Отманли", Лесопарк "Росенец", построена от неизвестен извършител. Това става известно от решение на съда, публикувано на официалната му страница. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според ВАС не са налице твърдените в жалбата основания за отмяна и решението на административния съд в Бургас е материално и процесуално законосъобразно и обосновано.

В решението се посочва, че сградата, за която има спор, попада в крайбрежна плажна ивица - имот публична държавна собственост. Не са налице и строителни книжа за постройката, а първите картографски данни за наличие на обект, находящ се в позицията на спорния, са едва от 2006 г. От заключение на вещото лице става известно, че в общината е наличен кадастрален план на базата на лесопарк "Росенец" от 1989 г., в който са отбелязани големите почивни станции, но двуетажната сграда я няма нанесена.

По делото е установено още, че от 12 март 2007г. "Лукойл Гарант България" - Доброволен пенсионен фонд" е продал на "Стрейтлайн" АД имот, находящ се в местността "Отманли" /парк Росенец/, землище на гр. Бургас, кв. "Крайморие" с площ от 9 000 кв.м, ведно с изградените в него сгради и съоръжения: сграда яхт-клуб, едноетажна със застроена площ 174 кв.м, хангар за морски съдове, едноетажен, със застроена площ 308 кв.м, хангар за леки морски съдове, едноетажен, със застроена площ 161 кв.м, помощна сграда с площ от 42 кв.м, ведно с изградените в имота съоръжения и трайни подобрения. Същевременно в представената скица на яхтено пристанище-Росенец от "Лукойл Нефтохим Бургас" не се обхваща територията на сградата, за която се води спор и не е отразена в нея.

Новините от днес и със задна дата