сряда, 20 април 2022 г.

Кулеба в българския парламент: Който не помага на Украйна, помага на Русия

 

Тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия, заяви в кулоарите на Народното събрание външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който се срещна с депутатите от комисията по външна политика в българското Народно събрание, както и с председателя на парламента. Заедно с него беше и външната министърка Теодора Генчовска.

Той добави, че правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна, защото Киев е дал един и същи списък на всички страни членки на НАТО, който е получила и нашата страна.

"Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна", вметна той. В същото време украинският външен министър подчерта, че страните, които не изпращат оръжие на украинците, са на страната на Москва.

"Но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия".

От своя страна външната министърка Теодора Генчовска коментира, че въпросът за военната помощ за Украйна е бил обсъден на срещата между Кулеба и Кирил Петков. Тя самата не е присъствала на разговора. "Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема", заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Самият Кулеба, попитан за разговора с Генчовска и военната помощ, избегна директен отговор и наблегна на дипломацията.

"Нека го кажа така - понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. България е направила много политически по отношение на европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което много ценим", каза той.

"А когато става за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България", каза украинският външен министър.

"Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебая, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани. Когато правителството реши да ни даде отговор, ние ще го получим", заяви Дмитро Кулеба.

"Министър Кулеба ясно заяви - Украйна ще спечели тази война 100%", каза след срещата във външната комисия Атанас Славов от "Демократична България". И отново призова в декларация от парламентарната трибуна за бързо изпращане на оръжия на Украйна от името на своята парламентарна група.

"Не можем да излезем във великденска ваканция със спокойни сърца преди да приемем решението за военна помощ", подчерта той. "Вярваме, че България ще прояви солидарност и ще остане вярна на своя цивилизацонен избор", добави той.

Новините от днес и със задна дата