четвъртък, 14 април 2022 г.

Руснаците, грабили Чернобил, ще живеят максимум година / видео

 Руснаците, грабили Чернобил, ще живеят максимум година 

Руските войски, които бяха окупирали АЕЦ в Чернобил, са откраднали предмети с много висок радиационен фон.

Преди дни бе съобщено, че руските военни са копали окопи в изключително радиоактивната пръст без никаква екипировка.

А с преминаването си вдигали радиоактивен прах, който вдишвали. Това води до лъчева болест. Преди седмица бе съобщено и за руски военнослужещ, починал два дни след оттеглянето на войските от Чернобил, съобщава БГНЕС.

Според данни на ръководителите на централата в Чернобил, руски военни са откраднали поне 133 предмета с много висок радиационен фон.

Преди дни министърът на енергетиката Герман Гулашченко каза, че руските войски са се изложили на "шокиращи" нива на радиация. „След един месец на такова излагане те имат максимум една година живот. По-точно не живот, а бавна смърт от болести. Всеки руски войник ще донесе частица от Чернобил у дома. Жив или мъртъв. Невежеството на руските войници е шокиращо."

Повече от 100 работници и 169 украински охранители бяха затворени в подземен ядрен бункер за повече от месец без чист въздух и естествена светлина.

Към момента не е ясно къде са украинските охранители, но се предполага, че са отведени насилствено в Русия през Беларус.

„Руските военни понеже не намериха пари, откраднаха лаптопи и техника от Централата", съобщи министърът.

Открити са "биваци" в "Червената гора" - зоната с най-висока радиация, което доказва, че руснаците са прекарали дълго време в окопи там. Намерена руска военна кутия за храна е с нива на радиация 50 пъти над допустимите.

Новините от днес и със задна дата