Едно от най-знаковите имена в наказателното право в България - адвокат Марин Марковски, почина на 73-годишна възраст, съобщиха от Софийската адвокатска колегия. Той бе част от едни от най-знаковите дела у нас.

Марин Марковски е роден на 22 декември 1948 г. в София. Баща му Филип Марковски е адвокат и синът тръгва по неговите стъпки. През 1974 г. Марин Марковски завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и около година работи като съдия в Елин Пелин.

От 1975 година става адвокат, като опитът му е изключително голям с водеща специалност наказателно право. В активната кариера на адв. Марин Марковски са преминали най-тежките наказателни дела на територията на Република България. Това са престъпленията против личността, длъжностни присвоявания, безстопанственост, дела свързани с европейските фондове, данъчни престъпления, контрабанда.

Някои от емблематичните дела, с които остава в историята, са това за убийствата на Андрей Луканов, сестрите Белнейски и тройното убийство в столичния кв "Гео Милев". По делото "Луканов" Марковски защитаваше обвиняемият като физически убиец Александър Русов, по Белнейски - единственият подсъдим Лазар Колев, а по делото за "Гео Милев" - Димитър Кънчев, застрелял с пистолет "Зигзауер" баща си Николай, жена му Миглена и е заклал брутално с кухненски нож "Солинген" братчето си Николай.

Марин Марковски беше адвокат и на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, както и на бившия премиер Бойко Борисов по делото с Елена Йончева. 

Синът му Димитър Марковски също е юрист и работи заедно с баща си. Другият син на адвокат Марковски - Филип, е компютърен специалист.