петък, 15 април 2022 г.

7 убити при руски обстрел срещу автобуси за евакуация

  

Седем цивилни бяха убити, а 27 бяха ранени вчера при руски обстрел на автобуси за евакуация в района на Харков в Източна Украйна, съобщи днес украинската прокуратура.

"На 14 април руски военнослужещи стреляха по евакуационни автобуси с цивилни в местността Борова. По първоначална информация са убити седем души, а 27 са ранени", пише прокуратурата в официалния си канал в Tелеграм.

Започнато е разследване за "нарушаване на законите и обичаите на войната, свързано с умишлено убийство", добави прокуратурата.

По-на юг, в Запорожка област, един човек беше убит и петима бяха ранени при руски бомбардировки срещу град Василивка, където бяха повредени няколко къщи, магазин за хранителни стоки и съоръжение на жп гара Таврийск, съобщи регионалната военна администрация в Tелеграм.

Днес властите в Киев обявиха разкриването на девет бежански коридора в източната част на страната, договорени с руските военни.

Кремъл се стреми да пренасочи военните си действия към източните райони на Украйна, където проруски сепаратисти воюват с украинските централни власти от 2014 г. насам.

В Донецка и Запорожка област са били договорени коридори от Мариупол, Бердянск, Токмак и Енергодар, съобщи в "Телеграм" украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

Коридори за напускане са разкрити и в Луганска област.

Мирни жители от градовете Северодонецк, Лисичанск, Попасная, Хирске и Рубежное ще могат да преминат в Бахмут, който се намира в съседната Донецка област, ако бъде спазено споразумението за прекратяване на огъня, добави тя.

По данни на ООН, над 4,7 милиона украинци са напуснали страната от началото на войната в края на февруари, а над 7 милиона са били вътрешно разселени.

Новините от днес и със задна дата