петък, 29 април 2022 г.

Началникът на отбраната адм. Ефтимов: 700-800 военни от Италия идват в България за бойната група

  

                                   Снимка: BulFoto

Между 700 и 800 военни от Италия ще пристигнат в България за участие в Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за "По света и у нас".

От началото на войната в Украйна Военоморските ни сили наблюдават Черно море внимателно, обясни той. След нидерландските изтребители Ф-35, други съюзни самолети ще подсилят мисията по "Еър Полисинг" на българското въздушно пространство.

Българската армия следи внимателно променящата се среда на сигурност в Черно море след, но и преди началото на войната в Украйна, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Динамична е ситуацията по отношение на сигурността в Черно море, всички знаем за ограничението на корабоплаването в Северозападната част на Черно море, проблемите в Азовско море, в акваторията на Одеския залив до Крим.

Опасностите в Черно море са не само от морски мини, каквито Военноморските сили на Румъния и Турция засичаха, а самата динамика на конфликта.

С особено внимание следим тази обстановка и естествено акцентът ни е около Херсон, Миколайв, Одеса.

Няма заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България, увери Ефтимов.

Бъдете уверени, че ако тръгнат да се развиват действията, то както в национален, така и в колективен мащаб, ще има мерки, които да демонстрират нашата решимост и нашия възпиращ потенциал.

Освен двата нови модулни патрулни кораба, първият от които ще застъпи на въоръжение през 2025-а, ВМС модернизират крайбрежните системи за наблюдение и разузнаване. Ще бъде купена подводница.

Ние винаги сме имали една комбинация от брегови средства, леки сили на море и подводници, тъй като Черно море е закрит театър на евентуални военни действия. Но трябва да бъдем наясно с възможностите ни за поддръжка, обясни Ефтимов. Трябва да осигурим поне 100-ина дни на море, за да бъде тя ефективно средство.

Американската рота "Страйкър" и българските военни в Многонационалната бойна група на наша територия вече тренират съвместно. Очаква се Италия да изпрати още сили. Говорим за 700-800 души, с които, зависи вече от конкретните параметри.

След нидерландските Ф-35, още страни-членки ще се включат в мисиите по охрана на въздушното ни пространство. Започва модернизация на авиобазата "Граф Игнатиево". Така че работим по варианти за носене на "Еър Полисинг" от други летища.

Върви и проектът за Сухопътните войски, който началникът на отбраната призова да мине по бърза писта.

Според Концепцията за развитие на отбраната до 2032 г, съставена преди войната в Украйна, за изграждането на минимални военни способности България ще трябва да инвестира 36 млрд. лв.

Наистина се намираме в друга ситуация. Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна армия.

България в момента инвестира 1,73% от БВП за отбрана - далеч под целта от 2%. Ангажимент, поет през 2014 г.

Новините от днес и със задна дата