петък, 15 април 2022 г.

Интерконекторът с Гърция трябва да заработи от 1 юли

  

Интерконеткторът между България и Гърция е готов на 91% и трябва да заработи на 1 юли. Това заяви от трибуната в НС енергийният министър Александър Николов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете държави, като осигурява и достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Тръбата e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия.

Към момента договорът с "Газпром експорт" е по швейцарското право, което изисква допълнителни детайли. Прави се правен преглед на изпратеното от руската компания писмо за искането за плащане на доставките в рубли, каза още Николов

Освен това са поискани и допълни детайли от "Газпром експорт ", които да изяснят механизмите на плащане, така че българската компания да не изпада по никакъв начин в неизпълнение на договора и да постави под риск евентуален арбитраж и ползите на българското общество.

В началото на месеца има входирано официално искане от руския контрагент "Газпром експорт" за плащане в рубли, съобщи тогава министър Николов. Той обаче припомни позицията на Европейския съюз (ЕС) и обясни, че това няма как да се случи.

Малко по-късно енергийният министър заяви, че в съществуващите договори не е посочено изрично, че плащането на доставките на природен газ от "Газпром експорт" ще става в рубли. Освен това решението на българската страна ще бъде изцяло в унисон с решението на ЕС.

Новините от днес и със задна дата