петък, 15 април 2022 г.

Шофьорът, блъснал баба с внуче на ръце и убил детето, е с положителна проба за канабис

  

Окръжният съд в Пловдив наложи мярка за неотклонение "подписка" на 72-годишния шофьор, който преди два дни блъсна 53-годишна жена, носеща 2-годишното си внуче на ръце в сопотското село Анево. Детето загина на място, а жената бе транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където лекарите все още се борят за живота ѝ.

На Денчо Денчев е повдигнато обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост на 2-годишното момиченце и нанасяне на средна телесна повреда на 53-годишната му баба. За това провинение законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 15 години.

По време на заседанието стана ясно, че пробата за наркотици на Денчев е дала положителен резултат за марихуана. Мъжът, който е от Казанлък, но живее в Чехия, се върнал в България, за да си подмени личните документи. Във фаталния ден пътувал за Чехия.

Именно заради тези факти прокуратурата поиска магистратите да оставят пенсионера за постоянно в ареста. Наблюдаващата прокурорка заяви пред съда, че тъй като водачът не живее в България, има опасност да се укрие.

"Пия лекарства за високо кръвно, аритмия и за разреждане на кръвта. Не съм взимал опиати, не пуша дори цигари от 2000 година. Съжалявам за всичко, което стана. Но не мога да върна нещата назад. Искам да си отида вкъщи, няма значение в Чехия или България. Когато и да има дело в съда, винаги ще се явявам", каза 72-годишният мъж пред Окръжния съд.

Адвокатът му пък обясни, че лекарствата, които подзащитният му приема, могат да съдържат лечебен канабис. Юристът каза още, че пострадалата жена е пресичала на място без видимост, а Денчо Денчев е оказал съдействие.

Очакват се резултатите от кръвната проба на шофьора.

Окръжните магистрати решиха да наложат мярка за неотклонение "подписка" поради възрастта на обвиняемия. Те прецениха, че няма опасност той да извърши ново престъпление или пък да се укрие. Все пак съдът отне шофьорската книжка на Денчев и му забрани да напуска страната.

Новините от днес и със задна дата