понеделник, 28 март 2022 г.

Генерал Бен Ходжис отправи жестоки критики към НАТО и разкри какъв сценарий готви Русия за Украйна

  

Русия най-вероятно ще започне да укрепва досега завладените позиции и да опитва да ги задържи с всички сили срещу започваща украинска контраофанзива, а не да развива повече нападателни операции по земя.

Това е мнението на генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. Пред Deutsche Welle Ходжис коментира как се развива войната в Украйна.

Според генерала, най-голямото предимство на Русия в момента е във въздуха. Затова той смята, че НАТО трябва да се намеси и да установи зона на безопасност в украинското небе.

Трябва да сме напълно ясни в комуникацията си с Москва при установяването на тази зона - изрично предупреждение, че ще свалим всеки руски самолет, който влезе в зоната.

През 90-те години НАТО не направи достатъчно и навреме спрямо Сърбия, за да предотврати клането в Сребреница (повече от 8000 убити мъже, жени и деца, защото са мюсюлмани) - имам чувството, че Алиансът не прави достатъчно, за да предотврати същия този сценарий за украински мирни граждани, коментира Бен Ходжис.

Същевременно американският президент Джо Байдън подчерта, че американските войници в Европа са там, за да защитават членовете на НАТО, а не да воюват с Русия. Байдън коментира темата при посещението си в Полша.

Новините от днес и със задна дата