понеделник, 28 март 2022 г.

Правителствен самолет прибра посланика ни в Русия и още 63-ма българи от Москва

  

Правителственият самолет с посланика ни в Русия и още 63-ма души на борда кацна на летище София в късния следобед.

Полетът на държавния Airbus A319 бе планиран и е разрешен въпреки санкциите, които ЕС и Русия си наложиха в началото на войната в Украйна, тъй като е обявен като хуманитарен. Самолетът излетя тази сутрин от София и кацна към 11 ч. в Москва.

С този полет от Москва се прибират български граждани, които живеят в Русия и заради затварянето на въздушното пространство не могат да се приберат с директен полет. С него върна за консултация и нашия посланик в Москва Атанас Кръстин.

Посланик Кръстин ще бъде за неопределен срок в София, заяви премиерът Кирил Петков по-рано днес и подчерта, че очаква властите в Москва да предприемат реципрочна реакция, т.е., да приберат за консултации посланика си у нас Елеонора Митрофанова.

Атанас Кръстин бе привикан заради предизвикалото пореден скандал изявление на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че българският народ не подкрепял реториката и действията на българското правителство срещу Русия. Още миналия четвъртък премиерът Кирил Петков изрази очакване Москва да отвърне подобаващо - с привикване на Митрофанова.

Новините от днес и със задна дата