понеделник, 28 март 2022 г.

Нова здравна реформа: Отпада ролята на личния лекар

  

Важна реформа в здравеопазването. Правителството планира да премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Целта е да се облекчи системата. Предложението не част от заложените промени в здравния сектор.

Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар, който познава здравословното му състояние. В неработно време пациентите биха се обслужвали в спешните звена.

Предстои реформите да бъдат обсъдени утре на извънредна ресорна комисия в парламента.

Преуморените лични лекари са на средна възраст над 50 г., звънят им денонощно, без работно време са, претоварват ги с попълване на документи. Имаме много сигнали от медици извън големите областни центрове, които нямат време за почивка, обясни пред "24 часа" председателят на ресорната парламентарна комисия доц. Антон Тонев.

Промяната, която предлагат от "Продължаваме промяната", няма да засегне децата и техните педиатри. Малките пациенти ще останат записани при един личен лекар, който да ги следи. А той ще запази досегашните си доходи.

"Не предвиждаме промяна в детската консултация и в профилактичните услуги. Въведената система може би е най-добрата форма в това ние да правим промоция за здраве, детска консултация и да представим на нашите пациенти възможности за профилактичи изследвания, които им позволяват да бъдат здрави по-дълго време", обясни Тонев.

По думите му е-досието ще позволи на един пациент да се лекува от много лекари, тъй като те ще виждат цялата информация. С него ще се спре и практиката джипитата да са постоянно ангажирани със своите пациенти. Извън работното им време пациентът ще се насочва към кабинетите за неотложна и спешна помощ. 

Част от общопрактикуващите лекари са категорично против предвижданата промяна.

Не облекчение на работата, а допълнително затруднение за личните лекари е предложението на "Продължаваме промяната" според председателя на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той подозира, че това е начин да върнат старите поликлиники и общопрактикуващите лекари да са отново към типа "участъков лекар". Идеята е първо да се затворят търговските дружества, каквито са джипитата, а след това и болниците, прогнозира Миндов.

По думите му навсякъде по света работят по сегашния начин и новият вариант не би привлякъл млади лекари.

"Ще ни направят чиновници, които да си гледат часовника и да си тръгват веднага след като свърши работното време", предупреждава председателят на сдружението.

Прибягването към спешна помощ също не е решение според него, тъй като екипите са много малко, а за да поемат пациентите, трябва да са поне три пъти повече.

Идеята на управляващите е да променят и начина на заплащане. Не за брой записани пациенти, а за реално прегледани ще получават пари лекарите. По този начин няма да остава "студен резерв", твърди обаче председателят на здравната комисия Тонев, тъй като лекарите преглеждат 600 пациенти на месец, а останалите 1600 записани - не.

Няма как да се плаща на прегледан пациент, защото не е остойностен прегледът, оспорва идеята Миндов. Според изчисленията му за всички лекари се падат по 350 лв. от бюджета за заплащане. Това ще е причина да преглеждат само по 15 души на ден, а не както досега - над 25.

"Идеята за отпадане на личните лекари е кардинална промяна, която ще засегне първичната помощ. Ако се увеличи процентът на пациентите, които ще се обръщат за помощ към неотложните кабинети и "Спешна помощ", тези звена, които и в момента са претоварени, няма да издържат. Затова, преди да се пристъпи към реформи, е нужен ясен регламент за пациентите и лекарите. Нужна е голяма информационна кампания." Така коментира плановете на властта д-р Васил Василев, управител на една от най-големите общински поликлиники в София - ДКЦ 12. Направи го с уговорката, че все още никой не е обсъждал с общинското здравеопазване в столицата тези идеи.

Новините от днес и със задна дата