четвъртък, 3 март 2022 г.

Русия и Украйна се договориха за временно прекратяване на огъня и хуманитарни коридори

  

Украйна и Русия постигнаха съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори и временно прекратяване на огъня на завършилите към 20 ч. българско време преговори между двете страни в Беларус.

Министерствата на отбраната на двете държави се договориха за формата на режима за поддържане на хуманитарни коридори за изход на цивилно население, както и за евентуално прекратяване на военните действия в този сектор. Това заяви помощникът на руския президент Владимир Медински. "Основният въпрос, който беше решен днес, е спасяването на хора, цивилни, които се озоваха в зоната на военни сблъсъци", каза Медински, изявлението беше излъчено от RT.

Според него това е значителен напредък.

Помощникът на президента отбеляза, че страните са обсъдили в детайли и трите блока въпроси - военни, международни и хуманитарни, и "бъдещото политическо уреждане на конфликта". Както посочи Медински, позициите на страните са ясни, изписани точка по точка, а по някои от тях е намерено взаимно разбирателство. Това беше потвърдено и от ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк. 

"Русия и Украйна трябва да създадат канали за комуникация и взаимодействие, за да осигурят хуманитарни коридори в близко бъдеще за евакуация на граждани, както и доставка на продукти и лекарства", заяви ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк. 

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.

"Единственото нещо е, че хуманитарният аспект е обсъден достатъчно подробно. Много градове са обградени. Има драматична ситуация с храната и лекарствата", каза той.

"Тоест, не навсякъде ще се спира огъня, а само на местата, където ще бъдат разположени хуманитарните коридори докато тече евакуацията", подчерта Подоляк.

За тази цел в близко бъдеще ще бъдат организирани специални канали за комуникация и взаимодействие и ще бъдат установени подходящи логистични процедури.

"Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващата седмица", заяви от своя страна ръководителят на руската делгация Леонид Слуцки. "Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво", допълни той.

На втория кръг от преговори Москва беше представена от помощника на президента Владимир Медински, заместник-министъра на външните работи Андрей Руденко, заместник-министъра на отбраната Александър Фомин, ръководителя на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки и руския посланик в Беларус Борис Гризлов.

Министърът на отбраната Олексий Резников, ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия, заместник-министрите на външните работи Николай Точицки, Михаил Подоляк, заместник на Върховната Рада Рустем Умеров, първият заместник-ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група Андрий Костин дойдоха на срещата от Киев.

Новините от днес и със задна дата