петък, 4 март 2022 г.

Руски богаташ обеща награда от $1 000 000 за главата на Путин

  

Обещавам да платя 1 000 000 долара на офицерите, които, спазвайки конституционното си задължение, арестуват Путин като военнопрестъпник според руските и международните закони. Това написа в личния си профил във Фейсбук Александър Конанихин.

Конанихин е предприемач и бивш банкер. Той започва кариерата си като основава частна банка в Русия към края на комунистическото управление. Банката е първата руска, получила лиценз след падането на СССР да извършва международни валутни операции.

По онова време Конанихин е считан за може би най-богатият човек в Русия. През 1992 година обаче, той бяга в САЩ, твърдейки, че в Русия почва да се надига "мафиотизация".

Руската военна прокуратура обаче му повдига обвинение - че е източил 8,1 млн. долара от Руската фондова борса в офшорни сметки.

Впоследствие обвиненията падат, но Конанихин получава политическо убежище в САЩ, макар че е на косъм да бъде върнат в Русия - заради визово нарушение. Руснакът успява да докаже в американския съд, че това не е така.

С годините Конанихин развива бизнес в САЩ, като е известен с разработването на софтуер, който помага на работодатели да следят какво правят служителите им в работно време.

Той основава и бизнес център за създаване на съдържание в Wikipedia - по платен път, като компанията му WikiExperts.us предлага услуги за редакции в Wikipedia, но през 2013 година е изхвърлен от този бизнес.

Интересен факт е, че първоначално Конанихин пусна съобщението си за Путин във Фейсбук с плакат "жив или мъртъв", но социалната мрежа спира публикацията. Затова сега се вижда само текстът, в който пише още:

"Путин не е руският президент, тъй като дойде на власт в резултат на спецоперация по взривяване на жилищни сгради в Русия, след което наруши Конституцията, като елиминира свободните избори и убива опонентите си.

Като етнически руснак и руски гражданин виждам като свой морален дълг улесняването на денацификацията на Русия. Ще продължа да съдействам на Украйна в героичните ѝ усилия да устои на нападението на путиновата орда".

Новините от днес и със задна дата