сряда, 16 март 2022 г.

Предлагат постоянно разполагане на военни части на НАТО в Източна Европа

  

Посещението на секретар на отбраната на САЩ у нас е знаково, заяви българският военен министър Драгомир Заков в Брюксел пред българските медии там. Той участва днес в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Тя се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел и бе посветена на усилването на източния фланг в контекста на войната в Украйна. На нея Йенс Столтенберг предложи постоянно разполагане на военни части на алианса в Източна Европа.

"Очаквам отново да бъде препотвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на алианса и са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на НАТО", заяви Заков. "Посланието е много силно, това е първото посещение на секретар по отбраната на САЩ за последните 24 години", допълни той. И коментира, че Словакия, която е първата спирка, и България сме двете единствени държави-членки на НАТО без такова знаково посещение от началото на кризата в Украйна.

По време на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи постоянно подсилване на алианса в Източна Европа на фона на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

"Съюзниците са единни, както по въпроса за осигуряване на помощ за Украйна, която да може да се защитава, така и по въпроса, че НАТО не бива да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този конфликт, тази война така, че тя да не ескалира извън Украйна. Виждамe смърт, разрушения и страдание в Украйна, но тази сутуация може да стане още по-лоша, ако НАТО предприеме действия, които да доведат до пълномащабна война между НАТО и Русия", заяви Столтенберг, цитиран от БНТ.

Без да дават допълнителна информация за класифицираното предложение, дипломати подчертаха, че Русия не може да очаква НАТО да се придържа към предишни споразумения, след като инвазията в Украйна напълно промени ситуацията около сигурността в Европа.

Сред ангажиментите на алианса съгласно Основополагащия акт НАТО-Русия е това да се въздържа от разполагането на постоянни "значими бойни сили" в източните си територии. Документът предвижда и уверението на НАТО, че няма да разполага ядрени оръжия на териториите на нови членове на алианса, което засега това остава непроменено, отбелязват дипломатическите източници на ДПА.

Столтенберг отправи предложенията си днес пред трийсетте министри на отбраната от страните членки на НАТО, които се срещнаха на специално заседание в Брюксел, за да обсъдят военното подсилване на организацията в Източна Европа.

Страните членки от Източна Европа - България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия искат по-силен отговор на НАТО заради географската си близост до Русия, посочва ДПА.

След срещата германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че предложенията на генералния секретар трябва да бъдат внимателно обмислени.

Министрите обсъдиха и следващите стъпки на НАТО в конфликта, след като Русия извърши ракетна атака близо до украинско-полската граница, което създаде опасност от по-нататъшна ескалация на конфликта.

Преди срещата пред централата на НАТО в Брюксел се бяха събрали протестиращи, които настояваха за затварянето на украинското въздушно пространство за полети.

"Ангажиментът ни по чл. 5 е железен и може да очаквате че... ще го спазим", заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, като визираше клаузата за колективна отбрана в учредителния договор на НАТО.

Естонският министър на отбраната Кале Лаанет обаче повтори искането на страната си за установяването на забранена за полети зона над Украйна и каза, че е много вероятна по-нататъшна ескалация от страна на Русия.

Министрите на отбраната на НАТО са единни в позицията си, че не трябва да се разгръщат сили на земята или небето на Украйна, за да не ескалира конфликтът извън нейните граници, заяви Столтенберг след заседанието на министрите на отбраната на алианса в Брюксел.

"Съюзниците са единни както за това, че на Украйна трябва да се окаже помощ, за да упражни правото си на самозащита, така и че не трябва да се разгръщат там военни сили - нито на земята, нито в небето. Ние носим отговорност този конфликт и тази война да не се разпрострат извън Украйна. Виждаме смърт, разруха, човешко страдание, но може да стане още по-зле, ако НАТО предприеме действия, които да превърнат това в пълномащабна война между Пакта и Русия", посочи Столтенберг.

Новините от днес и със задна дата