сряда, 16 март 2022 г.

7.4 по Рихтер в Северна Япония, опасност от цунами за Фукушима (видео)

 

Мощен трус удари Северна Япония, има предупреждение за цунами, съобщават световните агенции. Според обществената телевизия NHK трусът е засегнал префектурите Мияги и Фукушима.

По информация на Европейския сеизмологичен център магнитудът на земетресението е бил 7.4 по Рихтер. 

Трусът е регистриран край главния японски остров Хоншу. Епицентърът е бил край префектура Фукушима, на дълбочина от около 60 километра под океанското дъно, предаде ANSA. Земетресението е било усетено силно и в Токио в продължение на около една минута, а над 2 млн. жилища са останали без ток.

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че се проверява дали не е възникнала извънредна ситуация в АЕЦ "Фукушима 1" и "Фукушима 2".

В канцеларията на премиера Фумио Кишида е създаден кризисен щаб.

Tочно преди 11 години и 5 дни същият район беше опустошен от смъртоносно земетресение с магнитуд 9,0 и цунами, които причиниха и ядрена катастрофа.

До момента няма информация за материални щети и пострадали.

NHK заяви, че цунамито може вече да е достигнало някои райони. От японските служби предупреждават за 1-метрови вълни по бреговете на Фукушима.

Малко преди 19 ч. българско време световните агенции съобщиха, че второ земетресение с магнитуд 5,6 разтърси Япония.

Трусът с магнитуд от 5,6 беше усетен в крайбрежните райони на японската префектура Фукушима, съобщи националното метеорологично управление на страната.

До момента в Ишиномаки, префектура Мияги са се появили вълни с височина от 20 сантиметра, съобщи агенция Киодо.

Японският министър на промишлеността обяви, че АЕЦ "Фукушима Даичи" е като цяло в добро състояние. В префектура Фукушима много хора са били откарани в болница след първия трус.

Японските летища "Ханеда" и "Нарита" не са пострадали от мощното първо земетресение. Влакът стрела "Тохоку Шинкансен", превозващ 100 души, е излязъл от релсите заради земетресението, но пострадали няма.

Новините от днес и със задна дата