четвъртък, 17 март 2022 г.

Посред нощ правната комисия закри спецсъда и спецпрокуратурата, които бяха въведени по европрепоръка

  

Цели девет часа трябваха на правната комисия в парламента, за да успее да закрие специализираното правосъдие на първо четене посред нощ. Законопроектът бе внесен от правителството.

12 депутати го подкрепиха след инфарктно и изпълнено с политически страсти и спорове заседание, а петима се възпротивиха.

Пред комисията главният прокурор Иван Гешев предупреди народните представители, че ако приемат промените в Закона за съдебната власт, ще сезира Конституционния съд.

Гешев отбеляза, че зад проекта се крият "нелегитимни интереси". Той прогнозира още, че заради закриването на спецправосъдието ще последва и остра европейска реакция.

По думите му резултатът ще е провал на ключови разследвания, прекратяване на дела, свързани с тероризъм и престъпления срещу правосъдието, съдийски отводи и освобождаване на запорирано имущество за милиони левове.

"Най-лошият продукт, който някога е излизал от Министерството на правосъдието", бе заключението на главния прокурор по повод проектозакона на Министерския съвет.

Към неговите съмнения се присъедини и председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев, който попита дали са "дадени на някого някакви пари да бъдем закрити".

Управляващите се мотивираха с тезата, че спецправосъдието се е превърнало в политическа бухалка.

Атанас Славов от ДБ се зарече, че неговата ПГ ще отстоява и защитава законопроекта. По думите му всякакви аргументи за противоконституционност на закриването на специализираните съд и прокуратура не са релевантни.

Петър Кьосев от ПП изрази позиция, че през последните години спецправосъдието се е превърнало в паралелно правораздаване и продължаване на съществуването му е недопустимо. Той разкритикува, че "липсата на знакови дела с влязла в сила присъде е недопустимо". БСП и ИТН също застанаха зад законовите промени.

Главният прокурор изтъкна, че само 4% от българските граждани се интересуват от съдебната реформа, а депутатката Дани Каназирева от ГЕРБ в критиките си също отбеляза, че проблемът на българските граждани е бавното правораздаване и затова са делата в съда в Страсбург. 

"Да закриеш цял сегмент от съдебната система с основа функция борба с организираната престъпност не е съдебна реформа", каза Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ хората най-много искат бърз и справедлив процес". Тя изрази притеснение от висящите дела с практическа и правна сложност в съда, които в момента са 144 и стотици обвиняеми.

На промените остро се противопоставиха и от ДПС. Според Хамид Хамид няколко десетки дела ще бъдат блокирани и засегнати от абсолютната давност със закриването на специализираните съдебни структури. По думите му това ще са онези дела, по които "обвиняеми и подсъдими плащат тази поръчка, на която сме свидетели днес". Той добави, че олигарси "спонсорират това начинание", като според него опитът им ще бъде успешен. Хамид коментира, че е недопустимо закриването на работещи структури и допълни, че от правосъдието ще се измъкнат, заради създадения хаос, десетки престъпни групи.

От парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че подкрепят закриването на специализираните съд и прокуратура, но това няма да доведе според тях до съществена съдебна реформа и прехвърлянето на дела няма да подобри наказателното правораздаване.

В заседанието участваха представители на специализираните съдилища и прокуратури, неправителствени и съсловни организации. Както и вносителите, представлявани от правосъдната министърка Надежда Йорданова, нарекла неколкократно специалните разузнавателни средства /СРС/ "специализирани". 

По думите на правосъдната министърка от квотата на ДБ, резултатите от създаденото преди 10 години специализирано правосъдие с цел - борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, не са убедителни.

Специализираното правосъдие бе въведено по европрепоръка. 

Промените в съдебния закон предвиждат и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет. 

На ход е пленарната зала.

Новините от днес и със задна дата