четвъртък, 24 март 2022 г.

Надежда Нейнски: Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

 Надежда Нейнски: Трябва да изчистим името си от скандала в Чехия 

Аз смятам, че руският посланик г-жа Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата, но това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения. България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България, ние вече сме част от неприятелските държави за Русия. Това заяви пред Нова тв бившият външен министър и настоящ посланик в Турция Надежда Нейнски. 

Тема коментира и дипломатът Милен Керемедчиев, като и двамата виждат поводи за обявяването на руския посланик у нас за персона нон грата.

"Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерство на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик", каза още Надежда Нейнски.

Според нея руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава и тя провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

Според бившия външен министър, действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

"Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството", подчерта Надежда Нейнски.

"Посланик Митрофанова е обигран дипломат и всичко е целенасочено изказване и целенасочена кампания към Българи, смята Милен Керемедчиев. - Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството."

Новините от днес и със задна дата