сряда, 23 март 2022 г.

Столтенберг: Разполагаме НАТО-вски батальон в България

НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния фланг след очакваните утре решения на извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция преди утрешната среща в Брюксел, съобщава БТА.

Той уточни, че се предвижда да бъде утвърдено изпращането на такива бойни сили в България, Унгария, Словакия и Румъния, както и че батальони вече има в Литва, Латвия, Естония и Полша. По неговите думи това е само "първа стъпка" и предстои присъствието по източния фланг да се увеличи дълготрайно заради войната в Украйна. Очаква се следващите решения да бъдат приети през юни.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че по-голямата част от състава на осемте батальона вече е на място, под международно командване, със значително участие на войски от приемащите страни. Той поясни, че батальоните ще останат на място, докато е необходимо.

Столтенберг поясни, че след 2014 г. числеността на съюзническите сили по източния фланг е била удвоена, а сега се удвоява броят на батальоните. Той посочи, че 40 000 бойци са на пряко подчинение на алианса, а стотици хиляди са поставени в повишена готовност.

Генералният секретар призова Русия да прекрати войната незабавно и да премине към дипломация. По неговите думи използването на каквото и да било оръжие за масово поразяване ще доведе до изменение на същността на конфликта.

Русия трябва да спре да говори за ядрено оръжие - това е опасно и безотговорно. При ядрена война няма да има победител, такава война не трябва да се допуска. Русия никога не може да спечели подобна война, добави той. НАТО има планове за защита при всякаква заплаха, посочи Столтенберг.

Според него ще бъде необходимо държавите от пакта да удвоят разходите за отбрана. Мирът не е даденост, обобщи той.

Носим отговорността войната да не излезе от границите на Украйна и да не се превърне в сблъсък между НАТО и Русия, това би довело до още повече унищожение и смърт, заяви Столтенберг. Той допълни, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред.

Столтенберг призова руския президент Владимир Путин да спре войната, да осигури евакуация и да се насочи към истинска дипломация. Той настоя Беларус да спре да съучаства на Русия в действията срещу Украйна.

По неговите думи е необходимо Китай да изпълни задълженията си като член на Съвета за сигурност на ООН, да осъди руските действия и да не осигурява на Москва материална подкрепа за войната. По неговите думи Пекин подкрепя Москва политически с разпространението на дезинформация и "очевидни лъжи".

Столтенберг съобщи, че утре се очаква НАТО да реши да предостави допълнителна помощ за Украйна за киберзащита и за мерки при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Той отбеляза, че съюзниците вече помагат на Киев с осигуряване на средства за противовъздушна отбрана, дронове, гориво, боеприпаси, финанси и с приютяването на милиони бежанци.

По неговите думи в утрешната среща се очаква онлайн да се включи украинският президент Володимир Зеленски.

Новините от днес и със задна дата