вторник, 1 март 2022 г.

Първото изявление на новия военен министър: НАТО не е мръсна дума, Черно море е подсигурено

  

България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Алиансът вече активира плановете за отговор, Черно море е подсигурено, както и България. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента новият министър на отбраната Драгомир Заков.

Той подчерта, че дислоцирането на съюзнически военни у нас ще е с ясна процедура, а не "някой да се обади и да каже".

"В момента в Украйна се води война. Това е агресия. България е член на НАТО, ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България това става по определена процедура. На никой български министър не може да му бъде налагано решение. Ако се наложи, предполагам, че всички бихте се почувствали по-сигурни, това ще стане по определена процедура. Това е процес на вземане на решение, в който България участва", обясни Заков.

Новият военен министър подчерта, че работи с военни от началото на кариерата си в Министерството на външните работи преди 20 години, а сега 60% от ръководената от него мисия в щабквартирата на НАТО са отново от армията. 

По думите на Драгомир Заков, оценката за това, което се случва в Украйна е дадена много ясно от международната общност. "Войната започна в момент, когато вратата за преговори беше широко отворена", добави той.

Новините от днес и със задна дата