вторник, 1 март 2022 г.

Бургаско заведение се отказа от използването на пластмасови прибори, получи сертификат „Син етикет“

 Бургаско заведение се отказа от използването на пластмасови прибори, получи сертификат „Син етикет“

Първото заведение, включило се в инициативата на Община Бургас за намаляване на полимерните отпадъци и спиране използването на материали за еднократна употреба, е Butlers Coffee&Kitchen. То получи екологичното лого „Син етикет“ - знак за отличаване на заведенията за хранене и развлечения, които не предлагат пластмасови продукти за еднократна употреба.

В края на 2021 г. Министерството на околната среда и водите прие Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, чрез която транспонира Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Заведенията са едни от местата, които използват значително количество пластмаса. Именно те ще бъдат силно засегнати от забраната, която влиза в сила за тях от 1 януари 2023 г. Някои от заведенията обаче не чакат закон, за да въведат използването на рециклирани материали. В Butlers Coffee&Kitchen вече се предлагат само биоразградими чаши за топли напитки, чинии, купи и тарелки, контейнери за транспортиране на храна за дома, прибори за хранене, сламки и бъркалки. Водата е в стъклени бутилки, а поръчките до дома се слагат в рециклируеми торбички. Заведението предлага храна и напитки и в съд на клиента, а също на място всеки може да закупи съдове за многократна употреба.

Собственикът на заведението, Весела Николова, приема всяка еко инициатива и начинание с отворени обятия, като целта ѝ е да покаже на повече хора, че пластмасата може да бъде заместена с приятни и щадящи природата варианти. Тя не крие, че преди да започне подмяната, е имала известни притеснения предвид по-скъпата цена на този вид консумативи, но с времето проблемът е бил решен. "Както еволюира всичко около нас, така и ние трябва да се приспособяваме и да се грижим един за друг. Абсолютно всяко пластмасово изделие, което се използва в едно питейно заведение, може да бъде заменено с биоразградим продукт и се радвам, че към настоящият момент клиентите са по-отговорни и с мисия за по-чиста околна среда", казва Николова.

Ако и ти си сред заведенията, които искат да се включат в инициативата на Община Бургас „Син етикет“ и да живееш „зелено“, открий критериите за участие на специализираната платформа https://www.greencity.bg/. Екологичното лого „Син етикет“ ще бъде предоставено след получаване на заявка от страна на съответното заведение и проверка на място, че е въвело мерки и отговаря на посочените критерии. Заявката може да попълните на посочения по-горе сайт.

Бонус за обектите, получили екологичното лого, ще бъде отличаването им на интегрираната туристическа платформа GoToBurgas (https://www.gotoburgas.com/), включването им в различни презентации, туристически маршрути и рекламни кампании на Общината.

Кампанията е част от проект „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“, изпълняван в партньорство с Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – гр. Бургас по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Новините от днес и със задна дата