понеделник, 14 март 2022 г.

Загиналият във войната украински актьор дал бронежилетката си на дете преди фаталния изстрел

 

Жителите на Украйна вече седмици наред живеят в истински кошмар, напуснал пределите на утопичния свят на въображението и сънищата, от който не могат да се събудят, колкото и да се опитват.

Ужасът, започнал с експлозии в източната част на страната, по нареждане на руския президент Владимир Путин, продължава с пълна сила и досега, отнемайки човешки животи ежедневно. В началото на този месец стана ясно, че сред множеството жертви на войната е и украинският актьор Паша Лий, включил се като боец от Териториалната отбрана на родината си, който бе убит в Ирпен при сблъсъците с руските специални сили. Звездата от филмите "Штольня", "Тіні незабутих предків", "Зустріч однокласників" бе застрелян по време на евакуацията на града, пръв съобщи тогава журналистът и адвокат Ярослав Куц.

Сега, седмица по-късно, медиите в родината му предават, че минути преди смъртта си, 33-годишният артист, изявявал се и като телевизионен водещ, е свалил своята бронежилетка, давайки я на малко момче, което носел на ръце. Тамошната преса уточнява, че той е загинал, помагайки на деца да напуснат къщата си при изтеглянето на цивилните от населеното място, когато то било неочаквано нарушено от руски обстрел.

Популярното лице от малкия и големия екран се присъедини към защитата на своята държава пет дни по-рано - първи март. Последната му снимка в Инстаграм е качена малко след това, като на нея той стои пред фотографския обектив във военна униформа. В посланието към нея Паша обяснява, че в продължение на 48 часа не е имал възможност да споделя нищо във виртуалното пространство заради бомбардировките. Постът му завършва с думите, че въпреки това дори за миг не е загубил увереността си, че ще се справят с положението и Украйна ще устои на инвазията.

Преди това той е споделил кадър от свой филм, в който играе военен, придружен от посланието: "Нека се обединим!"

Редица колеги на Паша му отдадоха почит във виртуалното пространство, скърбейки за неговата загуба. Така например Юлия Островск - ръководител на платформата UATV/DOM, за която Лий работеше, го определи като "най-веселият и слънчев" водещ сред всички.

Фронтменът на група "Pianoboy" - Дмитрий Шуров, нарече Паша изключително талантлив и мил, посочвайки го за най-красивият артист от всички. Той добави, че сега актьорът е отлетял към своята планета на справедливост и светлина.

Новините от днес и със задна дата