понеделник, 14 март 2022 г.

"Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ с 58% през април

  

"Булгаргаз" предлага цена на природния за утвърждаване за април в размер на 179,36 лева за мегаватчас. Това става ясно от заявлението на обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което е качено на страницата на регулатора. Спрямо утвърдената от КЕВР за март цена от 113,73 лв. за мегаватчас това представлява увеличение с 57,71 процента.

От "Булгаргаз" обосновават искането си за поскъпване на синьото гориво с факторите, формиращи цените на природния газ за април. В заявлението от обществения доставчик прилагат справки за цените и количествата на природния газ за април, както и за цените на алтернативните горива - мазут с 1 процент сяра и газьол с 0,1 на сто сяра. Освен това се посочват и разходите за пренос на природен газ, за добив от газохранилището в Чирен, както и останалите компоненти, включително и съотношението лев/щатски долар.

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри искането, един мегаватчас трябва да се увеличи от сегашните почти 114 на почти 180 лева без такси и налози.

В края на миналата седмица "Булгаргаз" оповести прогнозата си за месец май, която предвиждаше скок от 39 на сто спрямо сегашните нива.

При покачване на природния газ с повече от 5% се очаква промяна и на цената на парното и топлата вода.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април ще бъде депозирано в КЕВР на 1 април., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

По-рано "Булгаргаз" прогнозира цената на природния газ за месец май тази година на ниво от 157,73 лв. за MWh. - с почти 39 на сто по-висока от априлската. Прогнозната цена на газовото дружество за април бе за цена от порядъка на 113,85 лв. за MWh. За сравнение, утвърдената от КЕВР цена на природния газ за март е 113,73 лв. за MWh.

 На 31 март изтича и мораториумът върху цените на тока и парното.

Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април, заяви по-рано днес на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас. В срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Новините от днес и със задна дата