сряда, 30 март 2022 г.

България отказва да плаща в рубли доставките на руски природен газ

 Алтернативни доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция, заяви Лена Бориславова 

Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори за доставките на газ. В тях ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в долари".

Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова в отговор на въпрос за искането на Русия, цитирана от 3eNews.

"Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче към този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия", подчерта Бориславова.

По думите на говорителя алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция. "Както знаете, от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това, през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа от други държави, които не са Русия", посочи тя. И допълни: "Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи".

Бориславова добави още, че правителството е в постоянна връзка с азерската страна за текущото изграждане на газовата връзка. По нея ще минават количествата, които държавата ни има право да получи, но "предишният кабинет, по необясними причини, е отказал".

Наскоро говорителят на руското президентство (Кремъл) Дмитрий Песков каза, че "България... направи неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия. Затова ще ѝ се наложи (да купува газ) за рубли, иска-не иска, харесва ѝ или не ѝ харесва".

Списъкът с неприятелските към Русия страни беше одобрен на 7 март и включва САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Новините от днес и със задна дата