сряда, 30 март 2022 г.

Путин е уверил германския канцлер, че Европа може да продължи да плаща руския газ в евро, а не в рубли

  

Русия планира да запази договорната цена за износ на газ за "неприятелски" страни непроменена, но плащането ще трябва да се извърши в еквивалент в рубли и в предварително уговорен ден. Това посочиха пред Ройтерс двама информирани руски източници.

Президентът Владимир Путин каза, че Русия, най-големият производител на природен газ в света, скоро ще изиска от "неприятелските" страни да плащат за гориво в рубли, което бие тревога за възможна газова криза в Европа, отбелязва агенцията.

"Променя се само валутата на плащане, валутата на договора не се променя", каза единият източник и даде пример за сделки, сключени в евро - плащането трябва да се извършва по официалния обменен курс рубла/евро, определен от руската централна банка.

Предложената схема е един от вариантите и не е окончателна, според източниците.

Според трети руски източник, "Газпромбанк" - третата по големина банка в Русия, може да служи като посредник за трансакции между купувачите на газ и "Газпром".

"Все още няма окончателно решение, работата продължава", каза пред Ройтерс участник в изготвянето на схемата за плащания за газ.

Руската централна банка, "Газпром" и "Газпромбанк" не отговориха на искания за коментар на Ройтерс.

Кремъл все още не е посочил как ще се извършва плащането за газ при новите условия, но заяви, че мерките могат да се разширят и да обхванат и други суровини, обект на руския износ.

Много държави от ЕС обаче обявиха, че не смятат за плащат синьото гориво в рубли.

Днес ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл, съобщи, че президентът на Русия е провел телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги. Путин е информирал Драги за хода на преговорите между руските и украинските представители в Истанбул. Освен това той е разяснил как ще се осъществи преходът към разплащане в рубли за доставки на руски газ, се казва в публикувано от Кремъл съобщение.

Путин е казал на Шолц, че Европа все още може да плаща руския газ в евро

Германското правителство съобщи, че руският президент Владимир Путин е уверил днес германския канцлер Олаф Шолц, че Европа може да продължи да плаща за руския газ в евро, а не в рубли, както наскоро обяви Москва, предаде Франс прес.

Според говорителя на германското правителство Щефен Хебещрайт Путин е уверил Шолц, че плащанията от Европа през следващия месец "ще продължат да бъдат в евро и ще се превеждат, както обикновено, към "Газпромбанк", която не е подложена на санкции", и че тя ще се погрижи за конвертирането в рубли.

Новините от днес и със задна дата