сряда, 30 март 2022 г.

Руски щурмови самолети, носещи ядрено оръжие на борда, са нарушили въздушното пространство на Швеция

 

Руски щурмови самолети, носещи ядрено оръжие на борда, са нарушили въздушното пространство на Швеция. Това сочи доклад на властите, цитиран от шведската телевизия TВ4 Нюз. Медията цитира свой източник, според когото ходът е умишлен акт на сплашване.

Според данните от доклада четири руски самолета - два щурмови самолета Сухой 24, ескортирани от два изтребителя Сухой 27, са излетели от авиобаза Калининград. Машините са били оборудвани с ядрени оръжия.

Шведското въздушно пространство е било нарушено над Готланд, шведски остров в Балтийско море.



Въоръжените сили на страната отказаха да коментират официално дали двата щурмови самолета са оборудвани с ядрени оръжия, но потвърдиха, че нарушаването на въздушното пространство трябва да е било умишлено.

Нарушението на шведска територия е продължило около минута, пише в доклада.

Швеция - която е неутрална и не е член на НАТО, разположи два бойни самолета JAS 39 Gripen. С тяхна помощ нарушението на руските самолети е заснето и документирано.

„Оценяваме го като съзнателно действие. Което е много сериозно, особено тъй като Русия е воюваща страна“, добави началникът на ВВС Карл-Йохан Едстрьом.


"Не мога да изключа неправилна навигация, но всичко показва, че това е било умишлено действие. Че са нарушили границите на Швеция. В светлината на настоящата ситуация ние сме много загрижени", добави още той.

Инцидентът се случва само дни след като руският президент Владимир Путин заплаши с военни действия срещу Швеция, а съседна Финландия трябва или да се присъедини към НАТО.

Очевидно е, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, което е преди всичко един военен блок, би имал сериозни военни и политически последици, които биха наложили страната ни да предприеме реципрочни стъпки", каза Захарова на брифинг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано обяви, че е поканил Финландия и Швеция, които не са членове на организацията, да участват във виртуалната извънредна среща на върха на Алианса в петък относно ситуацията около Украйна.

Финландският премиер Санна Марин заяви на парламентарно заседание, че страната е готова да кандидатства за членство в НАТО, ако възникне въпрос за нейната национална сигурност.

Новините от днес и със задна дата