сряда, 9 март 2022 г.

Нейнски е убедена, че Европа ще се оправи без газ от Русия

  

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО.

Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна. Тя попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. По думите ѝ пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Според нея Европа е много зависима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъдат намалени зависимостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски пред БНТ.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.

ЕК показа плана, с който ще отстрани зависимостта от руския газ

Новините от днес и със задна дата