сряда, 9 март 2022 г.

Вашингтон разкритикува предложението на Полша да даде изтребители на Украйна

  

Пентагонът разкритикува предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, в отговор на призивите на Украйна за изтребители. Американското военно министерство заяви, че не смята предложението за "разумно", предаде Ройтерс.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс".

Вчера полският министър на отбраната съобщи, че Варшава е готова да изпрати безвъзмездно всички свои самолети МиГ-29 във военната база Рамщайн и да ги предаде за разпореждане на САЩ. 

 

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно"

Решението на Варшава да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на разположение на САЩ не е било предварително консултирано с Вашингтон, заяви американският заместник държавен секретар Виктория Нюланд, въпреки че правителството на Щатите обсъждаше искане на Украйна за полски самолети, предаде Ройтерс.

"Доколкото ми е известно, това, че те възнамеряват да ни предоставят тези самолети, не е било предварително консултирано с нас", каза Нюланд на изслушване в комисията по външна политика на американския Сенат. "Така че според мен това беше изненадващ ход от страна на поляците."

Нюланд добави пред сенаторите, че веднага щом изслушването приключи, ще се включи в работата по изготвянето на отговора на Вашингтон на предложението на Варшава за предоставяне на самолетите. Тя добави, че най-важното сега е да се направи оценка на това какви са най-неотложните нужди на Полша с оглед на това, че е пряк съсед на Украйна.

По думите на Нюланд Вашингтон обмисля възможността за разполагане на полска земя на ракетни комплекси "Пейтриът".

Новините от днес и със задна дата