четвъртък, 31 март 2022 г.

ООН алармира за шокиращ брой украински жени, изнасилени по време на войната

  

ООН започва да изразява "силна обезпокоеност" относно броя на случаите на сексуално насилие, преживени от украински граждани по време на войната. При това тези случаи са както в самата Украйна, така и извън нея.

Това съобщава британският вестник The Guardian, като се позовава на доклад на ръководителя на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Организацията все още не разполага с актуални данни за сексуалното насилие срещу украински жени. Въпреки това последните проучвания показват, че повече от 20% от жените бежанци и вътрешно разселени жени твърдят, че са били подложени на сексуално насилие.

"Бих казала, че това е занижено отчитане", добавя Канем, като отбелязва, че почти половината от всички бременности в света са непланирани. Проблемът е и в това, че войната прави невъзможно предоставянето на жените на услугите, от които се нуждаят, като например контрацептиви.

Джулия Валезе, регионален директор на Фонда за Източна Европа, заявява, че макар ООН да не е успяла да провери по независим начин съобщенията за изнасилвания и сексуално насилие в Украйна, това не означава непременно, че те не са се случвали.


"Знаем много добре, че конфликтите по целия свят са съпроводени със сексуално насилие. И трябва да сме много, много наясно, че всеки случай на изнасилване е ужасяващ сам по себе си, дори и да е трудно да определим общото количество", казва Валиес.

Първите регистрирани факти

33-годишна украинка под псевдонима Наталия разказва, че е била изнасилвана в продължение на няколко часа от пияни руски войници, които са влезли в едно от предградията на Киев. Преди това те застрелват и убиват съпруга на жената. Има свидетелства за вълна от подобни случаи.

По-късно става известно, че един от изнасилвачите ѝ, Романов, вероятно е бил убит от украинските войски в Бровари, Киевска област.

Други разказват за нахлули в мазетата на блок руски войници, където майки с деца са се крили от руските бомби и под предлог, че искат да им помогнат са извели децата и са ги отделили от майките им, които с останалите момичетата са били изнасилвани многократно, а след това пребивани. За децата не се знае къде са отведени.


Службата за сигурност на Украйна съобщава, че руските войници масово изнасилват непълнолетни момичета в превзетите украински градове.

Новините от днес и със задна дата