четвъртък, 31 март 2022 г.

Кирил Петков: Разследваме голяма агентурна руска диаспора в България

  

Това, което разследваме на много места, е голяма агентурна руска диаспора в България. ДАНС ги разследва. Част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Благоевград.

Според него някой се опитва да подмени българския интерес.

"Имаме няколко такива казуса, по които работим", подчерта министър-председателят.

По повод изисканите записи от прокуратурата от МС, премиерът каза, че прокуратурата се е превърнала в репресивен орган. 

"Информацията, която днес получих, което мен ме впечатли, е, че прокуратурата е изискала целия филмов материал от всички камери на МС, за да може да могат да видят кой влиза и излиза от МС, защото разбраха, че ние станахме точка за сигнал към Европейската прокуратура. И според мен това е очеваден опит да видят кои са хората, които влизат да дават сигнали. За мен е истинско безобразие. И още по-странно бе за мен като видях, че е резолирано да се издадат спешно всички камери от всички ходове, да се опишат по някакъв начин да сплашат хората да не подават сигнали. Аз вярвам, че всички, които искат България да се промени, това няма да ги сплаши. Българската прокуратура е започнала да работи като репресивен орган, за да не се променят нещата, но те ще се променят", заяви Петков.  

Относно повторния разпит, премиерът каза, че спазва законите и ще отиде на разпит. 

"Спазвам точно законите. Който иска и за каквото иска да ме разпитва. Ако ме извикат, с удоволствие ще отида. За мен обаче е странно как е възможно за година и половина за Васил Божков да няма досъдебно производство, а сега, за няколко дни да има за Асен Василев, за Министерския съвет. Явно работим срещу една организация, не институция, която работи срещу интересите на народа", коментира Петков.

Новините от днес и със задна дата