понеделник, 14 март 2022 г.

Русия е поискала от Китай военна подкрепа

 Западен печат: Русия предизвиква НАТО с удари близо до Полша - Последни  Новини от DNES.BG

Русия е поискала от Китай военна подкрепа, включително дронове, както и икономическа помощ, съобщиха CNN, FT и други западни медии, като се позоваха на двама американски служители. Източниците не са дали подробности за китайската реакция, но става ясно, че отговор има. 

В същото време Вашингтон се обърна към Пекин с предупреждение да не спасява с каквато и да е помощ Русия. 

На въпрос от CNN относно руската молба за военна помощ, Лю Пънюй, говорител на китайското посолство в САЩ, каза, че никога не е чувал за това.

Лю изрази загриженост за "ситуацията в Украйна" - наричайки я "наистина смущаваща" - и каза, че Китай е и ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна.

"Високият приоритет сега е да се предотврати ескалацията на напрегнатата ситуация или дори излизането й извън контрол... Китай призовава за проява на максимална сдържаност и предотвратяване на мащабна хуманитарна криза", отбеляза Лю Пънюй.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред CNN в  неделя, че предоставянето на подкрепа на Русия от страна на Китай поражда "загриженост".

"Ние също наблюдаваме внимателно, за да видим до каква степен Китай действително предоставя каквато и да е форма на подкрепа, материална или икономическа на Русия. Това е наша грижа. И ние съобщихме на Пекин, че няма да стоим настрана и да позволим на която и да е страна да компенсира Русия за загубите й от икономическите санкции", каза Съливан.

Британският FT добавя, че негов източник, запознат със ситуацията, казал, че САЩ се готвят да предупредят съюзниците си заради индикациите, че Китай може би се готви да помогне на Русия. Други представители на САЩ заявили, че има признаци, че Русия е попривършила някои видове оръжия, тъй като войната в Украйна продължава трета седмица.

FT също цитира Съливан да казва (пред NBC), че "ние ще гарантираме, че нито Китай, нито някой друг може да компенсира Русия за тези загуби (предизвикани от санкциите)". "По отношение на специфичните средства за това, отново няма да излагам всичко това публично, но ще съобщим това насаме на Китай, както вече направихме, и ще продължим да правим", отбеляза Съливан.

Джейк Съливан ще разговаря в Рим в понеделник, 14 март, с Ян Цзечъ, най-високопоставения представител на Китайската комунистическа партия, отговарящ за външната политика, специалист по САЩ.

Преди да напусне Вашингтон в неделя, Съливан предупреди Китай да не се опитва да "спасява" Русия, като помага на Москва да заобиколи санкциите, които САЩ и техните съюзници наложиха на президента Владимир Путин, на негови приближени и на руски компании и банки.

Новините от днес и със задна дата