вторник, 8 март 2022 г.

Зеленски заговори за възможно решение по руските претенции за Крим, ДНР и ЛНР

  

Украйна има възможно решение на проблема с признаването на териториите на Крим и Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Това каза президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за американския телевизионен канал ABC.

"Това е поредният ултиматум и ние не сме готови за ултиматуми. Имаме обаче възможно решение на тези ключови въпроси", каза украинският лидер, отговаряйки на въпроса дали Киев продължава да отхвърля условията на Москва - признаването на Крим, ДНР и ЛНР, както и отказа за присъединяване към НАТО.

"Това, което трябва да направи президентът на Руската федерация Владимир Путин, е да започне диалог", добави Зеленски.

Също така Зеленски коментира в интервюто, че е "охладнял" по въпроса за присъединяването на страната му към НАТО.

"Що се отнася до НАТО, аз загубих интерес към този въпрос отдавна, след като разбрахме, че НАТО не е готова да приеме Украйна. Алиансът се страхува от противоречия и конфронтация с Русия", каза държавният глава на Украйна.

Зеленски също така подчерта, че Киев няма да "моли на колене" Брюксел за нищо.

През декември 2014 г. Върховната Рада се отказа от извънблоковия статут на Украйна. През февруари 2019 г. парламентът прие промени в Конституцията, фиксиращи курса на страната в ЕС и НАТО.

Преди ден прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва може "в един момент" да спре военна специална операция в Украйна, ако Киев изпълни поставените условия: признаване на Крим за руски, признаване на суверенитета на ДНР и ЛНР, както и установяването на извънблоков статут на Украйна.

Новините от днес и със задна дата