вторник, 8 март 2022 г.

Тенисистът-войник Стаховски за българска медия: Путин е луд и иска да ни изтрие от историята

 

Бившият №31 в световната ранглиста Сергей Стаховски говори пред българската медия Break point/Точка за пробив, специализирана в анализи и интервюта за тенис, от Киев.

Отказалият се преди два месеца състезател се прибра в родината си и е доброволец в отряд, който защитава столицата. Преди няколко дни Новак Джокович му предложи помощ, а историята на Стаховски се оказа една от най-ярките лични такива на спортисти, които грабнаха оръжие, за да бранят родината си.

Ето избрано от казаното от тенисиста пред Break point/Точка за пробив:

"Намирате ме в Киев. Ситуацията е много тежка, руснаците вече са тук. Те са близо до Киев, в Харков... Не съм очаквал, че такова нещо може да се случи.

Не мога да повярвам, че те атакуват и убиват цивилни хора. Не искам да броя колко са загиналите в Харков. Това е война, която Путин направи срещу една нация. Неговата цел е да завладее Украйна и да я изтрие от историята. Това не е някаква новина, то е измислено от Ленин и Хрушчов. Плашещо е...

Путин е диктатор, амбициозен, луд... Прави каквото си поиска, не се нуждае от разрешение или да се съобразява с някого.

Живея в Унгария, но преди две седмици станах част от армията. Направих го със сто процента от себе си, искам да дам пример. Вярвам в моята държава.

Не мога да повярвам, че това се случва в днешния свят.

Жена ми побесня, за нея е трудно да повярва защо някой си оставя семейството. Децата ми не знаят какво правят. Надямам се един ден да имам шанс да разкажа историята.

Всяка сграда, всеки е застрашен. Хората си тръгват от места, ударени от ракети. Виждаш страха в очите им, те не знаят какво следва. Търсят подслон, лечение... Условията са плашещи.

Невъзможно е да опиша случващото се. Да трябва да вървя из Киев с пистолет...

Ако остана жив и Украйна е на картата, това ще е най-голямото постижение в живота ми."

Новините от днес и със задна дата