петък, 25 март 2022 г.

Урсула фон дер Лайен: ЕС категорично няма да плаща в рубли за руски газ

  

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът няма да допусне плащане на руски газ с рубли, съобщават Ройтерс.

По думите ѝ подобен вариант е абсолютно неприемлив, тъй като разплащането в рубли е нарушение на въведените от ЕС антируски санкции.

"Това беше опит да се заобиколят санкциите. Ние няма да позволим да се избегнат ограниченията", заяви фон дер Лайен.

Решението за плащане в рубли на газовите доставки бе разпоредено на 23 март от руския президент Владимир Путин в навечерието на срещата на върха в ЕС. В същото време той заяви, че страната ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в договорите, тъй като държавата цени репутацията си на коректен доставчик.

Лидери на редица страни от ЕС вече заявиха, че няма да плащат за газ в рубли.

ЕС обеща също да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна за нейното възстановяване. Това се посочва в параграф 8 от заключенията от срещата на върха на ЕС.

Като се вземат предвид разрушенията и огромните загуби, нанесени на Украйна от руската военна агресия, ЕС се ангажира да подкрепи правителството на Украйна за посрещане на неотложните нужди на държавата и след войната за възстановяване на демократична Украйна.

Новините от днес и със задна дата