четвъртък, 10 март 2022 г.

Столтенберг обясни подробно как ще избухне невиждана по мащаби война, ако НАТО изпълни искането на Зеленски за безполетна зона

 

Ако НАТО въведе забранена за полети зона над Украйна, това ще даде началото на пълномащабна война в Европа с участието на алианса. Това изявление направи на 9 март генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

В сряда той говори на онлайн конференция, организирана в Канада. По време на събитието Столтенберг обясни защо Северноатлантическият алианс не въвежда зона, забранена за полети над Украйна, въпреки исканията на Киев. 

Генералният секретар отбеляза, че забранената за полети зона не може да бъде осигурена. И това е невъзможно поради съществуващата противовъздушна отбрана на Русия. 

„Що се отнася до зоната, забранена за полети: трябва да разберем, че не става въпрос просто за обявяване на зона, забранена за полети, тя трябва да бъде наложена. Единственият начин да направим това в такава враждебна ситуация, която виждаме в Украйна, е масова атака срещу руските системи за противовъздушна отбрана. Не можем да осигурим зона, забранена за полети в контекста на съществуващите системи за противовъздушна отбрана на Русия“, казва Столтенберг. 

Той добави, че по този начин ще има преки сблъсъци между въоръжените сили на НАТО и Русия. А това ще създаде риск от пълномащабна война в Европа. 

„Това също така означава директни сблъсъци с руски самолети. Това би било директен сблъсък между НАТО и руските военновъздушни сили и не само ще доведе до значителна ескалация на войната в Украйна, но ще създаде риск от пълномащабна война в Европа с участието на членове на НАТО“, каза генералният секретар на алианса.

Столтенберг заключи, че решението на членовете на НАТО е болезнено, но е необходимо да се гарантира, че „ за да приключи конфликтът, трябва да се предотврати разпространението му“. 

По-рано генералният секретар на алианса подчерта, че НАТО е отбранителен съюз, който не иска да влиза в конфликт с Русия. И за да предотврати разпространението на конфликта извън границите на Украйна, НАТО трябва да предприеме историческо укрепване на своята система за колективна сигурност.

Новините от днес и със задна дата