вторник, 29 март 2022 г.

Ракета разцепи 9-етажната сграда на областната администрация в Николаев

  

Ракета удари 9-етажната сграда на областната администрация в украинския град Николаев тази сутрин на фона на стартиралите преговори между Украйна и Русия в Истанбул.

Сирени се включиха за очакване на нови два удара в града - ключов пристанищен град, който от седмици е подложен на тежки нападения. Руски самолети са засечени над Херсон, в посока Николаев,  съобщиха украинските власти.

Губернаторът на Николаев Виталий Ким публикува снимка на сградата, където се намира и неговия офис. Кадарът показва огромна дупка в центъра на сградата.

По думите на Ким около 50-100 души са "избягали по чудо". Спасителните операции продължават, 8 цивилни и три войници са изчезнали.

"Имаше удар по сградата областната администрация. Провежда се спасителна операция. Издирваме осем души под развалините. Няма потвърждение за жертви засега. 50 души са с различни наранявания, но са излезли сами от сградата. Двама са в болница", съобщи Виталий Ким.

Русия е атакувала с ракети и още един склад с гориво в северозападната Украйна, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Атаката е извършена в Ровненска област, написа в Telegram областният управител Витали Ковал. На място са пристигнали отряди на Гражданска защита, но заради обявената въздушна тревога гражданите са призовани да останат в убежищата.

Това значи, че след Дубно, Луцк, Лвов и Николаев, както и няколко обекта край Киев, сериозни щети са нанесени на около дванайсетина украински складови бази, отбелязва ДПА.

По-рано днес украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше заето от руските сили, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на кмета на Ирпен.

Александър Маркушин каза вчера, че градът му "е освободен", но предупреди жителите му, че все още за тях е много опасно да се върнат там, съобщи Би Би Си. Ожесточените боеве за Ирпен продължаваха от февруари.

Висши американски военни съобщиха вчера, че по техни данни украинците са си върнали градчето Тростянец, южно от Суми в източната част на страната.

Новините от днес и със задна дата