вторник, 29 март 2022 г.

Прокуратурата под постоянни атаки, ще прави редовен обзор на лъжите на политици (видео)

  

15 примера за лъжи, изречени от политици, даде прокуратурата и обяви, че занапред редовно ще прави обзор на неверните твърдения по адрес на държавното обвинение, придружен от отговори по всяко едно от тях. Това съобщиха на специален брифинг заместник-главните прокурори Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов.

"Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт", заяви Пиронева, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура. 

"Твърде често неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат отделни прокурори и това е опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките е вероятно да целят овладяването на прокуратурата и използавнето ѝ за нелегитимвни политически цели", каза Пиронева.

Тя прочете позиция на държавното обвинение, в която се казва, че в последната година прокуратурата е отчела множество атаки срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата в нарушение на основни национални и европейски ценности. Това накърнява престижа и възпрепятства усилията за борбата с престъпността. Тези атаки застрашават правата на всеки един български гражданин предвид явното неспазване на конституцията и неспазването на върховенството на закона, посочи зам.-главният прокурор.

Затова прокуратурата започва да прави анализ на неверните твърдения, изречени от политици. Държавното обвинение обобщава събития от последната година - период, в който ГЕРБ вече не са на власт и започна разговор за съдебна реформа.

В позицията се казва, че неверните твърдения граничат с откровени лъжи и затова прокуратурата ги обобщава и представя обективна информация на обществото.

Пиронева даде 15 примера за лъжи на политиците за периода 15-27 март.

Бяха цитирани изказвания на правосъдния министър Надежда Йорданова, вътрешния министър Бойко Рашков, министъра на иновациите Даниел Лорел, премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, както и на Владислав Горанов.

На всяко твърдение обясниха кое в него не е вярно, като от държавното обвинение обещаха, че ще правят и други обзори, ако се появят други изказвания, които не отговарят на истината.

Новините от днес и със задна дата