сряда, 16 март 2022 г.

40 000 бойци на НАТО са по източния фланг, стотици хиляди са в повишена готовност

  

Стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 хиляди военни на пряко подчинение на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Той отбеляза, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса. По неговите думи съюзниците целят войната да не напуска украинските граници, предава БТА.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и НАТО осигурява подкрепа, за да може то да се защити.

По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим.

"Министрите ще обсъдят конкретни мерки за увеличаване на сигурността в дългосрочен план във всички области", съобщи Столтенберг и добави, че следващата седмица предстои извънредна среща на върха на Алианса по същата тема, на която ще присъства и президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Темите на днешните дискусии той определи така:

"Ние ще обсъдим как допълнително да укрепим нашите отбрана и сдържане, за да премахнем всякакви възможности за погрешни сметки или недоразумения в Москва за готовността ни да защитим всички наши съюзници. НАТО носи отговорността да гарантира, че кризата няма да ескалира извън Украйна, затова и повишихме присъствието си в източната част на Алианса".

На извънредната среща днес България ще бъде представена от ресорния министър Драгомир Заков.

България отива на срещата в Брюксел с предложение за бойната група на основата на батальон. Сформирането на която, по думите на министър Драгомир Заков, е на доста напреднал етап. И ще се очакват предложенията на съюзниците за попълването ѝ със способности, които българската армия няма.

Съставът на бойната група вероятно ще е ясен до пристигането на шефа на Пентагона Лойд Остин в България, стана ясно от думите на Драгомир Заков.

Посещението на министъра на отбраната на САЩ се очаква да е след срещата в Брюксел. Страната ни вероятно ще търси и подкрепа от НАТО за охраната на въздушното пространство, предава БНР.

Заради редица ограничения българските МиГ-ове, и според министър Заков, летят в условията на изтичащ ресурс, без възможност за подновяването му в страни като Беларус и Русия.

НАТО в момента подпомага охраната на въздушното ни пространство с четири изтребителя "Юрофайтър". Очаква се да дойдат три изтребителя F-35.

Преди дни президентът Румен Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети. А български експерти вече призоваха НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство над България, съюзниците да осигурят и мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега тя е отправяла редица неверни твърдения, в т.ч. че няма да напада Украйна или да убива цивилни. Столтенберг подчерта, че инвазията, както и военната ѝ интеграция с Беларус създават нова реалност в Европа, което налага и преструктуриране на военното разположение на Алианса.

Новините от днес и със задна дата