понеделник, 28 март 2022 г.

Шестима бивши военни министри поискаха България да окаже военна подкрепа за Украйна

  

                                   Снимка:Dir.bg

Шестима бивши министри на отбраната поискаха България да окаже военна подкрепа за Украйна. Призивът е подписан от Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев.

Ексвоенните министри искат от депутатите мандат за правителството, за да може и страната ни да се включи в "общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна".

Според тях най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската армия,  като се уточнява, че страната ни няма да помага с включването на основни бойни платформи и въоръжения. На предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на нашите въоръжени сили

"България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика. Това нанася щети на авторитета. Така страната ни става лесна плячка за хибридни и други удари", припомнят в публичния си призив шестимата бивши министри. 

В призива от последните военни министри на България липсват Красимир Каракачанов и Ангел Найденов.

Само България и Унгария не помагат на Украйна с военна продукция, като премиерът Кирил Петков неколкократно каза, че официално решение в тази посока може да бъде взето само от парламента.

Официално България изпраща само хуманитарна помощ за Украйна.

Dir.bg публикува пълния текст на позицията на бившите военни министри:

Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления.

Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора.

Днес гражданите на Украйна защитават не просто своята страна. Те защитават границите на Европа, към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг. Сред враговете е приписана и България.  Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза.

В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна. Това нанася щети на авторитета на страната. Остава без отговор принципният въпрос защо присъединяването към съюзните усилия би създало опасност за България? Защо именно България, за разлика от всички останали държави от ЕС и НАТО би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?

Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си- били те хибридни или други. Българският "неутралитет" към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни.

България трябва час по скоро да стане част от общоевропейския и евро-атлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки.

Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската армия, без де е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения. На предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на нашите въоръжени сили.

Време за губене няма! Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно!

София, 28 март 2022 г.

Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г.

Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г.

Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г.

Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г.

Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г.

Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 г

Новините от днес и със задна дата