понеделник, 14 март 2022 г.

Ще посмее ли Русия да удари НАТО след сигнала, който изпрати с удара на 20 км от Полша

  

Влизането на НАТО в конфликта около Украйна може да се превърне в началото на трета световна война. Това мнение изрази председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю, публикувано в понеделник за вестник "Ел Паис". Предупреждението на Мишел дойде, след като руски ракетен удар порази в неделя, 13 март, военна база в украински град, на 20 км от полската граница.

"Правим всичко възможно да не изостряме конфликта, каза той. Русия е ядрена сила и ние сме наясно, че ако този конфликт се превърне в (конфликт) между НАТО и Русия, тогава ще стигнем до трета световна война", подчерта Мишел.

Предизвиквайки НАТО, Русия нанесе удари по няколко бази и военни летища в западната част на Украйна", написа френското онлайн издание Медиапарт (Mediapart). Базата в украинския град Яворов, която беше подложена на руски ракетен удар, се намира само на 20 км от границата с Полша. Според украинците при тези удари са загинали 35 и са били ранени 134 души.

Две летища в региона също бяха унищожени. Москва иска да попречи на доставките на оръжие за Украйна и да покаже, че може да нанася удари до границите на алианса, отбелязва френското издание, като определя това като "най-голямото предизвикателство към Европа и НАТО от началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари", отбелязва френското издание, цитирано от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди отново тази нощ, обръщайки се към Запада, че "ако не затворите нашето небе, е само въпрос на време руските ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО, върху къщи и граждани на НАТО".  

Полският генерал Валдемар Скшипчак, бивш командир на военновъздушните сили, каза вчера, че тази украинска база е служела за обучението на чуждестранния легион, в който се записват доброволци, за да се сражават срещу руснаците. Там също така пристига част от военната помощ, която доставя Запада на Украйна след 24 февруари.

Ден по-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че нейните военни ще третират оръжейните доставки за Украйна от страните от НАТО като "законни цели".

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че НАТО ще отговори "с пълната си сила", ако Русия удари Полша, пише в. "Уолстрийт джърнъл" и подчертава, че Съливан е повторил обещанието, дадено от президента на САЩ Джо Байдън, че Америка и нейните съюзници ще защитават "всеки инч" от територията на алианса и ще отвърнат дори на случаен удар от страна на Русия.

Британският "Гардиън" (The Guardian) отбелязва, че все пак има ключови ограничения пред възможна руска атака срещу Полша. Въпреки че близостта на смъртоносни ракетни удари до границите на НАТО може да изглежда обезпокоителна, САЩ и други съюзници взеха мерки за укрепване и защита на противовъздушната отбрана на Полша.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви в края на миналата седмица, че две американски ракетни батареи "Пейтриът" (Patriot) са били преместени в Полша, разположени в Жешов. Британски военни източници съобщиха, че британската отбранителна система Sky Sabre със среден обсег, която вече е в страната след неотдавнашни учения, може да бъде позиционирана скоро до ракетите "Пейтриът".

Новините от днес и със задна дата