събота, 26 март 2022 г.

Маските падат на 1 април, край на извънредната обстановка заради COVID-19

  

От 1 април в страната отпадат всички ограничения, свързани с коронавируса, в това число носенето на маски на закрито, физическата дистанция и работата онлайн.

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец.

Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04.

Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Стана ясно, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил удължаване на извънредната обстановка до 15 май, но искането му е било отхвърлено от правителството, обясни самият той.

В зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част от мерките, коментира за БТА Кунчев. 

Той обясни, че е направил предложението си за удължаване на извънредната епидемична обстановка на база данни от страни в Западна Европа и увеличената заболеваемост там от 3 до 5 на сто в страни като Австрия, провинция Бавария в Германия и Шотландия.

Новините от днес и със задна дата