сряда, 2 февруари 2022 г.

Почина журналистката от bTV Соня Жечева-Мутафова

  

                                            Снимка: bTV

Почина журналистката Соня Жечева Мутафова - дългогодишен международен редактор в bTV. Това съобщиха от медията.

Соня Жечева-Мутафова дълги години следеше и представяше на зрителите на bTV най-интересното от световните новини.

Тя е един от първите международни редактори в телевизията, през които минават събития като 11 септември, войните в Ирак, Афганистан и Сирия, процесите в Европа и Съединените щати.

Любопитството ѝ към света лесно открояваше сред международния поток и теми, които обогатяват с нови познания и интересни факти.

Соня Жечева-Мутафова е родена и израснала във Варна, където завършва английска гимназия, а след това и английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е преводач и преподавател в Института за чуждестранни студенти и в Нов български университет.

Започва журналистическата си кариера като преводач в ефир на новини от "Евронюз" в кабелна телевизия, а след това става и международен редактор.

Соня вярва, че най-голямата сила на журналиста е да влияе върху обществото и институциите, като им оказва натиск, за да си вършат работата и че силата му е в това да търси и да постига справедливост.

От историите по света Соня обича да отразява оптимистичните и жизнеутвърждаващите, и вижда себе си като "мултиресорен" журналист. Би застанала зад всяка добра кауза, а надеждата ѝ е, че светът ще започне да инвестира помалко във войни и повече в разработката на лекарства за "бичовете" на нашето съвремие като рака.

Новините от днес и със задна дата