сряда, 2 февруари 2022 г.

Испански вестник публикува отговорите на САЩ и НАТО на исканията на Русия

  

Испанският вестник "Паис" публикува документи, съдържащи отговори на НАТО и САЩ на предложенията на Русия за нови споразумения за сигурност, предаде ДПА.

В своите отговори Вашингтон и алиансът дават ясно да се разбере, че повечето руски предложения са неприемливи.

В същото време НАТО и САЩ оставят отворена вратата за конкретни преговори и нови споразумения. Става ясно, че Вашингтон е готов да обсъди обещание да не разполага ракети с наземно базиране или военни сили в Украйна, ако Русия поеме съответните ангажименти.

Освен това Съединените щати и съюзниците им от НАТО са готови да обсъдят и реципрочни мерки за избягване на опасни инциденти по въздух и море и да предприемат мерки, за да успокоят Москва, че в Румъния и Полша не са разположени крилати ракети "Томахок", съобщи Ройтерс. САЩ отдавна твърдят, че европейският противоракетен щит на НАТО в Румъния и Полша няма за цел да поразява руски ракети, а да защитава от заплахи от Иран и Близкия изток.

НАТО и САЩ призовават Русия да сложи край на настоящото струпване на войски на границата с Украйна, като казват, че това е необходима предпоставка за провеждането на успешни преговори. В отговора на алианса се подчертава, че това условие е от основно значение за постигане на значителен напредък.

САЩ отбелязват, "ние (САЩ и НАТО - бел. ред.) продължаваме да се придържаме от допълнително постоянно разполагане на значими бойни сили, както и от разполагане на ядрени оръжия в Източна Европа. Американските сили в Европа са една четвърт от нивото в края на Студената война. Има намек, че последното може да се промени: следващото изречение гласи, че "по-нататъшно руско увеличаване на военното присъствие или по-нататъшна агресия срещу Украйна ще присъдят САЩ и съюзниците ни да укрепят отбранителната си позиция". Затова "САЩ са готови да обсъдят нещата, за които не сме съгласни, и да разберем как можем да обсъждаме притесненията от конвенционалните сили".

Мерките за укрепване на доверието са на различни нива - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Диалог за стратегическа стабилност между САЩ и Русия и Съвета НАТО-Русия. Става дума за военна прозрачност, механизъм за уведомяване за учения и намаляване на риска, свързан с ядрените оръжия, или риска от инциденти при маневри по вода и въздух.

Вижте копие на документите, прикачено към статията на вестник "Паис" тук >>

Досега нито една от страните не е потвърдила официално автентичността на тези документи. Тя обаче бе потвърдена пред ДПА от източници от НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира изтеклите документи. Руската страна не е публикувала нищо, каза само той, цитиран от АП.

Руското министерство на външните работи отказа пред РИА Новости да потвърди или да отрече автентичността на появилите се в интернет документи.

Съветникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков заяви, че не е сравнявал оригиналния текст на отговорите на САЩ и НАТО на предложенията на Русия в областта на сигурността с този в документите, публикувани от испанския вестник "Паис".

"Чух, че материалите са изтекли в испански медии. Аз обаче прочетох тези документи в оригинал. Честно казано, не съм сравнявал документите, които получихме от САЩ и НАТО, с изтеклите. Надявам се да са същите", каза Ушаков пред репортери, цитиран от ТАСС.

Новините от днес и със задна дата