вторник, 22 февруари 2022 г.

Путин изпраща войски в Донецк и Луганск, Зеленски обяви, че Украйна няма до отстъпи земята си

  

Руският президент Владимир Путин нареди на руските въоръжени сили да извършват действия по поддържане на мира на територията на Донецката и Луганската народна република часове след като ги призна за независими.  Очевидец на Ройтерс забеляза колони от бойни машини, включително танкове, тази сутрин в покрайнините на Донецк.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден, предаде Ройтерс. 

Международната общност остро осъди решението за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Границите на Украйна остават непроменими, независимо от последните действия на Русия, каза по време на извънредно заседание на ООН посланикът на Киев в организацията. Съвет за сигурност на ООН бе свикан по искане на Украйна в 4 часа българско време.

Путин праща войски да поддържат мира в Донецк и Луганск

Руският президент нареди изпращането на военни в Източна Украйна часове след като ги призна за независими. Според указите, подписани от него, руските войски ще изпълняват т. нар. "миротворчески функции" в Луганск и Донецк. Това поражда опасения, че войските скоро могат да преминат границата. Путин предупреди, че ако бойните действия в Донбас не бъдат прекратени, отговорност за последствията ще носи "режимът в Киев".

Междувременно репортер от Ройтерс видя около пет танка в колона в околностите на града и още два в друг край на града тази сутрин в покрайнините на Донецк Танковете бяха без обозначения, но бойните машини се появиха часове след като Путин подписа договорите за дружба и сътрудничество с двата отцепили се региона и разпореди руски миротворци да се разположат там. Репортери на Ройтерс не са забелязвали танкове по улиците в Донецк преди това.

На руското външно министерство е разпоредено да установи дипломатически отношения с републиките в Източна Украйна.

За днес е насрочено съвместно заседание на двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията. Няма съмнение, че решението на президента ще бъде единодушно подкрепено, а съответните документи - ратифицирани.

Путин призова украинските власти да прекратят обстрела срещу Донецк и Луганск и предупреди:

"Настояваме тези, които завзеха и удържат властта в Киев незабавно да прекратят бойните действия. В противен случай цялата отговорност за възможното продължаване на кръвопролитието ще лежи изцяло на съвестта на управляващия на територията на Украйна режим".

Зеленски: Украйна иска мир, но няма да отстъпи земята си на Русия

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден. 

Зеленски направи обръщението след решението на Русия официално да признае двата подкрепяни от Москва отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпрати войски там, ескалирайки кризата, за която Западът се опасява, че може да разпали голяма война.

След като председателства съвещание на Съвета за национална сигурност Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна. Украинският президент каза, че Украйна иска да реши кризата чрез дипломация, но че страната е готова да издържи на продължителен натиск.

"Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и само него ще следваме", каза Зеленски и добави: "Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем"

Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.

"Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски и допълни: "Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи".

Украйна е получила уверения за "решителен и обединен" отговор от Европейския съюз срещу Русия, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговор с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Споделяме една и съща оценка за незаконните действия на Русия", допълни дипломатът.

Светът осъди решението на Путин

На извънредно заседание на Съвета на сигурност, започнало в 4 часа българско време, международната общност остро осъди решението за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В общо изявление председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, обявиха, че ще бъдат наложени санкции на всички отговорни за този незаконен акт, се казва в становището.

Американският президент Джо Байдън вече подписа указ, с който налага забрана за инвестиции в сепаратистките региони. Вашингтон обаче подчертава, че не е късно за дипломатическо решение на казуса.

По-рано Съединените щати, Великобритания и Франция поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН. Албания, Ирландия, Норвегия и Мексико също подкрепиха идеята, но от Русия, която в момента е председател на Съвета за сигурност, зависеше да го включи в програмата. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че страната му също е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради "незаконните действия на Русия".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че решението на Москва е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Френското председателство на Европейския съюз свиква тази сутрин заседание на постоянните представители на страните членки на Европейския съюз. Предстои изготвяне на вече обявените целенасочени санкции срещу лица, които са пряко отговорни за решението на Москва. По-рано председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел определиха признаването на сепаратистките републики като "незаконен акт".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди действията на Русия и призова Москва да спре да подклажда конфликта и да избере дипломацията.

Съединените щати остро осъдиха признаването от Кремъл за независими на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като "напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения", а президентът Джо Байдън наложи санкции, които забраняват на американските граждани търговия и финансови операция в отцепените от руски сепаратисти райони в Източна Украйна.

Според германския министър на външните работи Анналена Бербок решението на Путин е безочливо нарушение на международното право.

Британското правителство заяви, че ще наложи санкции на Русия. Междувременно Турция излезе с изявление, че решението на Русия да признае Донецката и Луганската народна република е неприемливо и Анкара го отхвърля.

По улиците на украинската столица Киев беше спокойно, малцината минувачи нарекоха решението на Путин абсолютно неприемливо. Няма страх, но има огромно напрежение и очакване, споделиха те.

В един от кварталите на Донецк признаването на независимостта беше белязано с фойерверки и шумни възгласи.

Служителите на Държавния департамент на САЩ, които бяха преместени от украинската столица Киев в западния град Лвов, прекараха нощта в Полша от съображения за сигурност, каза американският държавен секретар Антъни Блинкън в момент, когато рискът от конфликт в Украйна ескалира, предаде Ройтерс.

"Нашият персонал ще се завърне, за да продължи да изпълнява дипломатическите си задължения в Украйна и ще осигурява спешни консулски услуги", посочи в изявление Блинкън.

"Те ще продължат да подкрепят украинския народ и правителство и да координират дипломатическите усилия", каза държавният секретар, отбелязвайки, че стъпката на ведомството не подкопава подкрепата и ангажимента на САЩ към Украйна.

Той повтори призива американските граждани да напуснат Украйна незабавно и каза, че ситуацията със сигурността в страната продължава да бъде непредсказуема като предупреди, че тя може да се влоши "много бързо".

Новините от днес и със задна дата