сряда, 23 февруари 2022 г.

Петков за Украйна: България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО / видео

  

                               Снимка: Стопкадър БНТ

Заседанието на правителството не е било отложено заради протеста, който тече в този час пред сградата на Министерския съвет - това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента, преди да излезе при протестиращите. 

Както знаем, "Възраждане" и противници на противопеидемичните мерки са пред прозорците на властта, за да изразят несъгласие с водената от кабинета "Петков" здравна политика. 

"Сега ще видите един министър-председател, който тръгва пеша и отива при протестиращите и както винаги, си ходя пеша. Ще отида да говоря с протестиращите, да видя какви са им исканията. Това, което аз съм заявявал, е, че аз от протести не се притеснявам, напротив - аз съм бил на много протести", категоричен бе Петков.

Министър-председателят коментира и бюджета за тази година, обсъждането на който се провеждаше в негово присъствие. 

"Бюджетът в момента е най-доброто, което можахме да направим в тази ситуация. Това на ангро дето даваме на тези, на онези, няма да бъде вече. Всеки лев, който е държавен - понеже ги събираме от хората, това не са наши пари, това са пари на хората - трябва да бъдат в услуга на хората. Обвиняват ни за прокуратурата, как може 20 млн. да сме взели. В момента в Европа сме почти двойно разход на БВП за прокуратура в сравнение с другите страни, а каква е ефективността, каква е услугата, която сме предоставили на гражданите. Това са парите на гражданите, те не са наши, ние не ги раздаваме", коментира Петков. 

"Защо правим актуализация? Защото следващите няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционните споразумения, трябва да започнат да се случват. След реформите няма да намаляме бюджетите, просто, увеличавайки ефективността, ще отиват повече пари при хората, които вършат повече работа", посочи Кирил Петков. Според него бюджетът е добър, защото инвестира 8.2 милиарда в капиталови разходи, увеличават се заплатите на учителите и няма да има хората под линията на бедност.

По думите му "реформа означава да се реже нещо" и че "вдигат ефективността и ако има неефективни звена, се променят, а парите от тях отиват обратно в системата".

По отношение на конфликта в Украйна и предприетите санкции срещу Русия, Донецк и Луганск, той каза, че "България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори в един глас. Солидарни сме със санкциите, отделно се подготвяме да имаме вариант, за да не останем без енергийни източници".

Новините от днес и със задна дата