петък, 18 февруари 2022 г.

В Донецк вият сирени, започва евакуация на проруско население! / видео

 Коментари - В Донецк вият сирени, започна евакуация на проруско население  (видео) | Днес.dir.bg

Започна масова евакуация на населението на самопровъзгласилата се Донецка народна Република в Украйна. Властите там организират заминаване на жителите в Русия.

Пуснати са сирените на гражданската отбрана и съобщения до хората какво да правят.

Ръководителят на сепаратисткия район Денис Пушилин заяви, че евакуацията е във връзка с опасността от започване на военни действия от страна на Украйна. Неговото видео съобщение беше публикувано в канала на Telegram.

Според Пушилин президентът Володимир Зеленски скоро ще даде заповед на военните да преминат в настъпление, за да осъществят план за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики.

Той отбеляза, че по споразумение с руските власти в Ростовска област е отредено място за населението на Донецка народна република и Луганска народна република, а на граничните пунктове са създадени условия за бърз преход.

Първи заминават жените, децата и възрастните хора.

Сепаратисткият лидер заяви, че има споразумение с Руската федерация за настаняване на граждани на така наречената Донецка народна република в Ростовска област.

Той добави, че властите в Киев непрекъснато увеличават броя на военнослужещите в зоната на конфликта и изтеглят оръжие там.


"Въоръжените сили на Донецката народна република, имащи опит в провеждането на военни действия, са в постоянна бойна готовност. Те са напълно способни да защитят цивилното население и инфраструктурата. Въпреки това животът и здравето на нашите граждани могат да бъдат застрашени при вражески обстрели. от населените места на републиката", каза Пушилин.

Подобно изявление направи и ръководителят на Луганската народна република Леонид Пасечник. Той обяви евакуацията на цивилното население в Русия и възложи на ведомствата да осигурят този процес.

Пасечник също призова мъже, способни да държат оръжие в ръцете си, с призив да застанат в защита на републиката.

В навечерието на републиките на Донбас те заявиха, че ситуацията на линията на съприкосновение е ескалирала - Киев пренебрегва всички договорености, постигнати по-рано. В същото време Украйна твърдят, че възнамеряват да решат проблема с политически и дипломатически средства.

Конфликтът в Източна Украйна продължава почти осем години, като през това време, според ООН, над 13 000 души са станали жертви, а още около 44 000 са ранени. Деескалацията се обсъжда на среща на контактната група в беларуската столица въз основа на споразуменията от Минск.

Документът предвижда конституционна реформа, прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от линията на съприкосновение. В същото време украинските власти вече са съсредоточили по-голямата част от армията на границата с ДНР и ЛНР и редовно обстрелват милициите, включително с използване на забранена техника.

Новините от днес и със задна дата