сряда, 16 февруари 2022 г.

България подкрепи териториалната цялост на Украйна и осъди агресията на Русия

  

Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води. Това се казва в официално изявление на Министерството на външните работи във връзка с отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк и получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота.

Вчера Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри изпращането до президента Владимир Путин на резолюция за признаване на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна. В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се".

В декларацията на МВнР се казва още, че България подкрепя европейската перспектива на Украйна и не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим.

"Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация. Действия по признаване на независимостта на т.нар. „Луганска Народна Република“ и „Донецка Народна Република“ са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация", категорични са от външното ведомство.

По-рано днес посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко беше изслушан на закрито заседание на комисията по външна политика в Народното събрание за актуалната ситуация в страната му. Министърът на външните работи Теодора Генчовска добави, че утре ще има извънредно заседание на Европейския съвет, на което ще присъства премиерът Кирил Петков. Сред темите ще бъде именно ситуацията в Украйна.

Министърът уточни, че към момента съюзниците от НАТО нямат достоверна информация, която да потвърди руско изтегляне от границите с Украйна. 67 българи са се регистрирали на платформата за евентуална евакуация оттам. При нужда двама ще бъдат изведени чрез конвой.

Самият Виталий Москаленко съобщи, че съобщенията и видеоматериалите за изтегляне на руски войски не са достоверни и са част от хибридната кампания на Русия. Той призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжение, бронежилетки, медицински изделия.

Новините от днес и със задна дата