петък, 18 февруари 2022 г.

Парламентарната комисия констатира, че няма неправомерно подслушване от ГЕРБ, както твърдеше Рашков / видео

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Десислава Атанасова и Христо Гаджев дават извънреден брифинг от централата на партията.
Първата тема беше незаконното подслушване на политици. "Месеци наред бе размахвана лъжата, че е имало подслушване по времето на ГЕРБ. Вчера парламентарната комисия констатира, че няма неправомерно използване на СРС, за което им благодарим", посочи Борисов.

"Хиляди минути ефирно време минаваха по програмите за незаконното подслушване. Както и при костинбродската афера ние загубихме проценти", заяви бившият премиер. Той цитира доклада от Бюрото за СРС-та, което ясно казва, че не е имало незаконно подслушване.

Втората тема бе проведеното във вторник КСНС, свързано с напрежението между Украйна и Русия. 

"Светът е в бойна готовност, летят натовски самолети, в Черно море има кораби, формират се батальони, предислоцират се войски и всичко това става в нашия регион.

Приветстваме дипломатическите усилия, но, знаете, че който не храни своя армия, ще храни чужда. Ние предлагаме и управляващата коалиция може да разчита на 59 депутати да подкрепим в бюджета да бъдат подкрепени точки с реални средства, за да може България да повиши своята боеготовност, така че и трите вида въоръжени сили да получат въоръжение и тези пари да се видят в бюджета.

В противен случай ще излезе, че КСНС е бил да се отбие номерът. Ще подкрепим тези точки и в парламента. Логичен би бил въпросът откъде да се отрежат тези пари и затова финансовите министри правят разчети откъде да взимат парите за отбрана", коментира Борисов.

Благодаря на американското посолство, което излезе и каза, че заради ковид са нарушени доставките, не се съгласявам с това, че ГЕРБ е оставило дупки в бюджета, защото ние платихме изтребителите F-16 на 100%. Над 5 млрд. лв. са инвестирани в армията, вкл. за повишение на заплати. Платихме Кугарите, Спартаните, Пантерите", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Не приемам, че е имало дупки, а толкова пари за отбрана са се дали. Увеличиха се заплатите и на полицаите и на съдебната охрана, на всичко, заяви той.

Всяка година, това, което е предлагала съдебната власт, сме отпускали средства и за 13 и 14 заплата. Малкото НДК беше превърнато в прекрасна сграда, където съдии и прокурори работят. Колко съдилища се построиха и никога не сме делили никого, а сме осигурявали необходимото финансиране, за да работят свободно хората", заяви Борисов, запитан за финансирането на съдебната власт.

"Имаше проблеми с финансирането на БАН по времето на Симеон Дянков, но това го променихме и човек от БАН присъстваше на заседанията на МС", припомни той.

Новините от днес и със задна дата