вторник, 22 февруари 2022 г.

Румен Радев: Признаването на ДНР и ЛНР обрича усилията за деескалация

  

                               Снимка: БТА

Президентът Румен Радев на свой ред осъди в Twitter признаването на двете отцепили се области Донецк и Луганск като независими републики.

Преди него това направиха още късно вечерта на 21 февруари премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска, отново в Twitter.

Според президента решение на кризата не може да има чрез нарушаване на международното право и с военни средства

Признаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република от Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион", написа Румен Радев на английски в Twitter.

"Устойчиво решение на тази криза не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства", категоричен е още държавният глава.

Нарушаването на международното право бе разкритикувано и от бившия премиер Бойко Борисов снощи, но с пост във Фейсбук. Лидерът на ГЕРБ предупреди за нов военен конфликт след подписването на указите за признаването на ДНР и ЛНР от руския президент. 

Така до момента българските политици демонстрират синхрон в позициите, които са идентични с тези на западната общност и НАТО.

Военният министър Стефан Янев, явно е зает да търси кой занесе български гранатомети на Украйна, за да се защитава от агресията на Русия и още не е изразил позиция по въпроса.

Новините от днес и със задна дата